Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

11-02-17

MANCHESTER BY THE SEA

110456.300.jpg


 

MANCHESTER BY THE SEA

2017

Regisseur: Kenneth Lonergan

Met : Casey Affleck, Michelle Williams, Kyle Chandler

Genre Drama

duur 2h18

 

Na het plotselinge overlijden van Joe Chandler wordt zijn jongere broer Lee aangesteld als voogd voor zijn zoon. Lee keert terug naar zijn geboortedorp om voor hem te zorgen. Daar moet hij om zien te gaan met zowel zijn ex-vrouw Randi en de gemeenschap van North Shore.

De Amerikaanse regisseur-schrijver Kenneth Lonergan is geen veelfilmer. Op 16 jaar tijd maakte hij slechts drie films: You Can Count on Me, Margaret en nu Manchester by the Sea. De eerste was een artistiek succes, de tweede ging ondanks lovende kritieken en een productieproces van vijf jaar volledig de mist in en de derde zal de geschiedenis ingaan als de definitieve doorbraak van de intussen 54-jarige Lonergan.

Zoals de eerste twee films van Lonergan draait Manchester by the Sea rond het verwerken van een sterfgeval. Lee (Affleck) verneemt dat zijn broer Joe (Kyle Chandler) in het ziekenhuis werd opgenomen. Wanneer hij arriveert, blijkt Joe al overleden. Lee moet nu de begrafenis regelen en Patrick, de tienerzoon van Joe, opvangen in zijn geboortedorp Manchester by the Sea.

De film begint als traditioneel rouwdrama, maar boort verder alle bijbehorende verwachtingen aan stukken.

Lee is een routineuze klusjesman. Hij repareert moeiteloos je toilet, lamp of kraan, maar is totaal niet klantvriendelijk. Hij is ook een solitaire, contactgestoorde man. Vrouwen die hem aanspreken, 's avonds aan de bar, keert hij de rug toe. Mannen die hem aankijken, kunnen een klap krijgen. Mannen die hem niet aankijken ook.

Van het moment dat Lonergan in het verleden van Lee begint te graven, begrijpen we waarom Lee al een hele tijd niet meer in zijn geboortedorp woont, waarom hij gescheiden is van zijn vrouw (Michelle Williams) en waarom hij een afwezige indruk geeft en soms ruzie zoekt.

Lonergan heeft ook naast de deconstructie van een rouwproces, een doorlichting gemaakt van een typisch blanke gemeenschap. Hij toont hier meer bepaald hoe geschiedenis, demografie, religie en cultuur een grote impact hebben gehad op het functioneren van moderne alfamannetjes uit de middenklasse. In het geval van Lee kan je stellen dat hij er door zijn verleden helemaal niet in slaagt om goed te functioneren. Die studie van een individu die hand in hand gaat met de analyse van een gemeenschap heeft Lonergan eerder op de achtergrond geduwd, maar ze is wel in alle scènes voelbaar.

Dankzij de uitstekende vertolkingen, vooral van Casey Affleck en het slim opgebouwde script is Manchester by the Sea een sterk drama geworden. Het loodzware van het drama counteren met situaties die binnen de context van het verhaal komisch of toch ironisch overkomen, vond ik persoonlijk toch niet altijd even goed lukken.

Lonergan sluit wat toonzetting en sociale thematiek betreft sterk aan bij het sociaalrealisme van Britse filmmakers als bijvoorbeeld Ken Loach. Kenmerkend is de moeizame verhouding die Lee niet alleen met zijn omgeving en verleden onderhoudt, maar ook en vooral met de kijker.

André Oyen

 

00:00 Gepost in DVD, Films | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.