Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

24-02-17

Het boek Estee Alex Boogers

9789057598173.jpg


 

Het boek Estee

Alex Boogers

ISBN : 9789057598173 

2016 Pagina's : 157 Uitgever :Podium

Het doet kinderen toch geen goed als een van de ouders de broze plekken van hun huwelijk zichtbaar maakt, een huwelijk dat voor die kinderen niet gesloten is, maar altijd heeft bestaan. Maar niet alleen maakte Jozefien de broze plekken zichtbaar, ze drukte ons met onze gezichten in de etterige woordsoep van haar huwelijk, ze smoorde onze protesten tegen het een of ander in de pus van haar rottig huwelijk met Edward.

Alexander (Alex) Boogers (Vlaardingen, 1970 is een Nederlandse schrijver.

Na zijn jeugd studeerde hij Nederlands recht en filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het boeide hem kort, waarna hij enige tijd Nederlandse taal- en letterkunde, Indonesische talen, culturen en Oceanië studeerde.

Boogers stortte zich vervolgens op het schrijven, hetgeen resulteerde in bijdragen in Renaissance, Passionate Magazine en Esquire. Niet veel later debuteerde hij onder het pseudoniem M.L. Lee met Het Boek Estee (1999). Drie jaar later verscheen zijn 'echte' debuut, onder zijn eigen naam.

Boogers leverde naast zijn romanwerk creatieve bijdragen aan de documentaire 'Draak onder water', die in 1997 werd uitgezonden bij NCRV's Dokument, en 'Eat your enemy', die in 2005 in 29 theaters in Nederland heeft gedraaid en in december van hetzelfde jaar werd uitgezonden door de Boeddhistische Omroep Stichting.

In 2015 brak hij echt door met verscheen zijn nieuwe roman, Alleen met de goden. Dank zij deze monumentale roman kreeg ook vroeger werk terug aandacht. In deze roman laat hij al zijn eerdere thema's samenvloeien: verstoorde familierelaties, liefde en verlating, vechten om te overleven en schrijven om te groeien.

En nu is er dus een nieuwe uitgave van het debuut van Alex Boogers dat voor het eerst in 1999, onder het pseudoniem M.L. Lee, verscheen.

In deze roman vertelt de jongen Remy het verhaal van zijn eigen puberteit, en door zijn ogen zien we de opkomst en ondergang van zijn zus Estee. Het meisje Estee is vrijgevochten. Ze probeert voortdurend zichzelf en de wereld te verklaren. Daarbij ondervindt ze weinig steun van haar onverschillige ouders, die niet zien dat het nukkige, puberale gedrag van hun dochter een fatale wending zou kunnen nemen. Haar broertje Remy doet zijn uiterste best om haar te begrijpen, maar hij is te jong om het nukkige, puberale gedrag van zijn zus te kunnen doorgronden. Als broer Remy een eigen slaapkamer heeft betrokken, verkering krijgt met een meisje, Iris, merkt Estee dat ze haar maatje, bij wie ze haar gedachten kon uiten, kwijt is. De problemen stapelen zich in een ijltempo verder op, wanneer Esmee aan de universiteit gaat studeren. In de laatste hoofdstukken wordt de lezer geconfronteerd met een crisis in de familie, die niemand onberoerd zal laten.

Speciaal voor deze editie schreef Boogers een openhartig nawoord waarin hij vertelt hoe hij ooit begon te schrijven en waarom hij zich verschool achter het mysterieuze alter ego M.L. Lee.

Het verhaal van Remy en Estee en het verhaal van Alex Boogers passen prachtig bij elkaar en leren de lezer ook beter zijn eerder werk te begrijpen.

Het boek Estee is een heel mooi geschreven en ontroerend werk waarin nog altijd zullen heel wat jonge mensen zich zullen herkennen en er ook misschien iets uit leren.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.