Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

01-02-17

Hidden figures.

Hidden-Figures-2017-Theodore-Melfi-92-poster-450.839-poster-274x410.jpg
Hidden figures. US, 2015, dir.: Theodore Melfi, act.: Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monáe, 127 min.

Hidden Figures (2016)

mijn stem

3,71

48 stemmen

Verenigde Staten

Drama

127 minutengeregisseerd door Theodore Melfi

met Taraji P. Henson, Octavia Spencer en Janelle Monáe

Deze film vertelt het waargebeurde verhaal van Afro-Amerikaanse wetenschapsters die allen werkten in de West Area Computing Unit van het NASA Langley Research Center. De West Area Computing Unit was een groep die uitsluitend uit vrouwelijke Afro-Amerikaanse wetenschappers bestond en een belangrijk aandeel had in de ruimtewedloop. Hidden Figures is het ongelofelijke en gedurende lange tijd ook verborgen verhaal van Katherine Johnson (Taraji P. Henson), Dorothy Vaughn (Octavia Spencer) en Mary Jackson (Janelle Monáe), drie briljante vrouwen van Afro-Amerikaanse afkomst, die werkten bij de NASA.

Dankzij hun berekeningen slaagde de Amerikaanse ruimtevaarder John Glenn er in 1962 als eerste in een baan om de aarde te vliegen.Ze waren het brein achter een van de grootste operaties in de geschiedenis: de lancering van astronaut John Glenn in de ruimte. Een indrukwekkende prestatie die het land weer moed gaf, de verhoudingen in de ‘Space Race’ volledig op zijn kop zette en de wereld in beweging bracht. Het visionaire trio oversteeg geslacht en ras, en inspireerde generaties om groots te dromen.

Hidden Figures is gebaseerd op het gelijknamige non-fictie boek door Margot Lee Shetterly.

De heldere retrokleuren, een sympathieke rol van Kevin Costner, een running gag over coloured only-toiletten en de funky soundtrack: regisseur Theodore Melfi tempert de woede om het onrecht, om subtiel te focussen op de moedige, nooit onderdanige manier waarmee deze vrouwen – onder wie de Oscar-genomineerde Octavia Spencer – voor meer gelijkheid strijden.

Het is een Interessante verfilming van een gelijknamig boek over het waargebeurde verhaal van deze drie vrouwen. De film geeft een kijkje achter de schermen bij de NASA over de voorbereiding van de eerste bemande ruimtevluchten, terwijl ze met Rusland volop in de race zijn om als eerste een mens naar de ruimte te sturen.

Zo krijg je in feite veel historisch relevante verhalen die zich tegelijk afspelen in de film: de strijd tussen de V.S. en Rusland om de ruimtevaart, het voorbereiden van de eerste bemande vlucht van de NASA, de laatste dagen van de rassenscheiding in de Verenigde Staten, de opkomst van de computer, enz. Deze verhalen spelen zich parallel af en vormen een prima film met een hele bijzondere kijk op roerende tijden.

Het nemen van de hordes viel voor deze vrouwen helemaal niet mee. Voor hen was er geen vrije weg die ze konden bewandelen, ze moesten zelf die weg aanleggen en de obstakels wegnemen. Niet alleen de juridische verboden, zoals het niet naar de betere (blanke) universiteiten mogen gaan en geen toegang hebben tot de blanke bibliotheken waar alle wetenschappelijke boeken lagen, maar ook de vele obstakels die hun jaloerse collega's hen voor de voeten wierpen om te voorkomen dat zwarte vrouwen carrière konden maken. Voor die blanke mannen (en vrouwen) moet het ongetwijfeld als een blamage hebben aangevoeld telkens als een zwarte vrouw promotie maakte en hen voorbijging.

Mooi dat eindelijk de filmwereld aandacht heeft voor helden die niet aan het profiel "blanke man" voldoen. Het opent de weg naar nieuwe interessante films, zoals deze, over mensen die tot nu toe hidden figures waren en ook in de film allemaal realistisch en bescheiden overkomen.

André Oyen

 

De commentaren zijn gesloten.