Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

28-01-17

Ontdek Loiredal

index (18).png


Ontdek Loiredal : Gien, Blois, Bourges, Sancerre, Touraine, Tours, Château d'Ussé, Saumur, Nantes, Vendôme, Angers

Irene Martschukat

20 januari 2015

Verschenen bij:

ANWB Media

Aantal pagina’s:

296

ISBN:

9789018038229

Genre:

De levensader van Frankrijk, symbool voor de eenheid van het land dat zij van oost naar west doorstroomt- de Loire is meer dan een rivier, ze is een mythe.

 

Het Loiredal (Frans: Val de Loire) is het gebied in de omgeving van de rivier de Loire en staat bekend vanwege de grote biologische diversiteit en de rijkdom aan cultureel erfgoed. In het gebied bevindt zich een groot aantal historische dorpen en steden, maar het dal is vooral bekend vanwege de vele kastelen.

 

In 2000 is het centrale gedeelte van het Loiredal, tussen Sully-sur-Loire en Chalonnes-sur-Loire, opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO onder de inschrijving Loiredal tussen Sully-sur-Loire en Chalonnes-sur-Loire. Dit gebied beslaat drie departementen, te weten, van oost naar west, Loiret, Loir-et-Cher, Indre-et-Loire.

Het Loiredal heeft geen spectaculaire landschappen, maar het lichtglooiende rivierlandschap is met wijngaarden, bossen, heidevelden, akkers, weiden en parklandschappen wel zeer gevarieerd. Door de variatie in agrarische activiteiten en het daaruit voortvloeiende kleurenpalet wordt het Loiredal ook wel de ‘Tuin van Frankrijk’ genoemd.

Het coulisselandschap van het Pays Fort, in het noorden van de Berry, vormt de overgang tussen het Massif Central en Pays-de-la-Loire. Westelijk van Gien wordt het Loiredal breder en in de streek rond St-Benoît ligt een uitgestrekt weidelandschap. Iets verder ten noorden wordt op de vruchtbare slibgronden, de ‘layes’, veel tuinbouw beoefend. Het landschap van de Beauce, de graanschuur van Frankrijk, wordt gekenmerkt door het gebrek aan grote bomen. Als de Loire door de Sologne en het Forêt d’Orléans stroomt, vormen bossen en meertjes, afgewisseld door wat akkerbouwbedrijfjes, het landschap.

In de reisgidsserie

'Ontdek' van de ANWB verkent Irene Martschukat het Loiredal met 10 ontdekkingsreizen. “Ontdek’ is een uitgebreide gids voor reizigers die ondergedompeld willen worden in de cultuur van een land of streek. De reisgids neemt toeristen mee langs kerken, afgelegen dorpjes, bergtoppen, wijngaarden, kronkelige straatjes, familierestaurants, in het kort: op ontdekkingsreis. De meerwaarde zit hem vooral in de uitgebreide achtergrondverhalen en de tips om de ‘couleur locale’ te proeven. Vaste onderdelen zijn de lievelingsplekken van de auteur, tien uitvoerig beschreven hoogtepunten en een losse uitvouwbare kaart. Hoogtepunten zijn: - De Loire ontdekken op de fiets - heerlijk ontspannen langs de rivier - Een boottocht over de Loire - één met de natuur - In het Palais Jacques Coeur - bij de koninklijke schatbewaarder - Leonardo da Vinci's ideeënfabriek - op bezoek in Le Clos Lucé - Souvenirs, souvenirs - op jacht naar delicatessen in Tours - Villandry - geometrie van hagen en bloemperken - Wijnproeverijen - naar de wijndomeinen van Chinon - Langs de St-Jacobsroute - dorpskerken met romaanse fresco's - Crémant uit Saumur - een bezoek aan de grotkelders - Grotten in Anjou - leven en kunst onder de grond. Hoewel de inhoud veelomvattend is, is de gids toch praktisch door de overzichtelijke inhoudsopgave en rustige lay-out.

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.