Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

25-02-17

Aruba, Curaçao en Bonaire Guido Derksen

index (17).png


 

Aruba, Curaçao en Bonaire

Guido Derksen

BoekNederlands

Uitgegeven door Dominicus in 2017

ISBN:9789025763190

Pagina's:260 blz

Uitgever:Gottmer Uitgevers Groep b.v.

Aruba, Curaçao en Bonaire zijn in een grijs , geologisch verleden ontstaan, on een tijd dat contonenten er anders uitzagen dan nu. Ze hebben door de natuurkrachten ruwe, grillige landschappen met kalkterrassen en riffen, maar ook met lieflijke baaien en stranden gekregen.

De ABC-eilanden bestaan uit Aruba, Bonaire en Curaçao en behoren tot de Benedenwindse Eilanden van de Kleine Antillen. De eilanden zelf worden in Nederlandse context ook wel eenvoudig als Benedenwindse Eilanden aangeduid.Aruba, Bonaire en Curaçao liggen voor de kust van Venezuela. Aruba en Curaçao hebben een status apart binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Bonaire is sinds oktober 2010 een bijzondere gemeente van Nederland. De omgangstaal op de ABC-eilanden is Papiaments. Dit in tegenstelling tot de Bovenwindse Eilanden binnen het Koninkrijk (ook wel SSS-eilanden genoemd), waar Engels de omgangstaal is.

Aruba is een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, gelegen op 23 kilometer ten noorden van het schiereiland Paraguaná van de Venezolaanse deelstaat Falcón. Het behoort tot de ABC-eilanden van de Kleine Antillen. Aruba heeft een bevolking van 113.648 (2016) inwoners en met een oppervlakte van 180 km² is het ongeveer even groot als het Nederlandse waddeneiland Texel. Het eiland is vrij droog met weinig van de weelderige tropische vegetatie die in de Caraïben gebruikelijk is.

De belangrijkste reden voor toeristen om naar Aruba te komen zijn de hagelwitte stranden en de azuurblauwe zee. Verspreid over de kalme westkust zijn er vele veilige stranden, al dan niet in de nabijheid van hotels. Stranden die door de Arubanen veel worden bezocht zijn Baby Beach (nabij San Nicolas), Boca Catalina en Arashi Beach (nabij de California Lighthouse) en Mangel Halto. Ook zijn er elders op het eiland nog diverse aantrekkelijke stranden.Een bekende bezienswaardigheid voor toeristen was de Natural Bridge, de langste natuurlijke brug in de Caraïben. Op 2 september 2005 is deze ingestort, ongetwijfeld door de lange eroderende werking van zeewater en wind. Kleinere natuurlijke bruggen zijn overigens nog altijd aanwezig op het eiland, waarvan één zich naast de resten van de ingestorte brug bevindt.Nationaal park Arikok is een park dat een aanzienlijk deel van het eiland beslaat. Het park bestaat uit een ruig bergachtig landschap met veel stenen en cactussen. Het park is toegankelijk met een auto, een terreinwagen is wel sterk aanbevolen. Aan het begin van het park is een bezoekercentrum met informatie over de flora en fauna op het park.Langs de rotsige noordkust van het eiland, eveneens op Arikok, bevindt zich verder de Natural Pool ('Natuurlijk Zwembad'), op Aruba ook wel aangeduid met 'Conchi. Dit is een, door rotsen afgeschermd, geïsoleerd stukje oceaan met een doorsnee en diepte van enkele meters. Doordat de ruwe zee ten noorden van het eiland hoge golven teweegbrengt die stukslaan tegen de rotsen, wordt de Natural Pool gevuld met water, flora en fauna direct vanuit de oceaan. Natural Pool werd in het verleden gebruikt om gevangen zeeschildpadden te houden. De lokale bevolking beweert dat er van tijd tot tijd kleine haaien gevangen worden in de Natural Pool. De Natural Pool is alleen bereikbaar met een terreinwagen met vierwielaandrijving.De Altovistakapel nabij Noord is een klein kerkje midden in rotsachtig onbewoond gebied met uitzicht op de ruige zee aan de noordkant van Aruba.

Curaçao (Papiaments: Kòrsou) is een eiland in de zuidelijke Caraïbische Zee, voor de kust van Venezuela. Met het onbewoonde Klein Curaçao is Curaçao een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Tot 10 oktober 2010 was het een eilandgebied en het grootste eiland van de Nederlandse Antillen. De hoofdstad en grootste plaats op het eiland is Willemstad, tevens voormalig hoofdstad van de Nederlandse Antillen. Volgens de laatste telling heeft Curaçao een bevolking van 150.563 (2011).

Bonaire is gelegen op de Caribische Plaat, een tektonische plaat die wordt begrensd door vier andere tektonische platen; de Noord-Amerikaanse, Cocos-, Nazca en Zuid-Amerikaanse Plaat. Bonaire als eiland is gevormd in het Tertiair, toen de Caribische plaatgrens (de vulkaanboog die de Caribische eilanden in het oosten van het gebied vormde) zich oostwaarts verplaatste.De gesteenten die op Bonaire voorkomen zijn van sedimentaire en vulkanische oorsprong[6]. De sedimentaire gesteenten dateren uit het Krijt (~90-100 miljoen jaar geleden (Ma)) en het Mioceen (~5 Ma).Plantages en Plantagewoningen (Landhuizen)[bewerken]

In 1868 en 1870 werd een groot gedeelte van de overheidsgronden geveild en verkocht. Het betrof vijf kavels voor bosbouw en veeteelt en negen kavels voor zoutexploitatie. De kopers van die grote kavels waren voornamelijk welgestelde particulieren uit Curaçao, succesvolle kooplieden, die niet van plan waren op hun plantages te gaan wonen. Er is op Bonaire geen sprake van echte plantages. Het klimaat en de bodemgesteldheid zijn op Bonaire niet zo gunstig voor fruit- en groenteteelt van enige omvang. Alleen zoutwinning is economisch aantrekkelijk. Verder werd op enkele “plantages” gedaan aan aloë-teelt (laatste uitvoer in 1973), verbouw van maïs (door de droogte was er niet elk jaar voldoende oogst), branden van houtskool en veeteelt (voornamelijk geiten, export voor het laatst in 1970).In het begin van de 20e eeuw was de middenklasse op Bonaire ook in staat plantageterreinen te kopen. Op Curaçao diende het landhuis als het hoofdhuis van een plantage, waar de eigenaar woonde. In de directe omgeving waren er bijgebouwen, schuren, stallen en koralen. Daaromheen bevonden zich de slavenwoningen. Op Bonaire werden de plantagewoningen de buitenhuizen van de eigenaren waar ze in de weekenden verbleven.

Bonaire kent een fascinerende geschiedenis waarin Nederland een prominente rol heeft gespeeld. Zo is het wel aardig om je te realiseren dat het duikeiland langer op een of andere wijze met Nederland is verbonden dan bijvoorbeeld de provincie Zuid-Limburg.Bonaire is anderhalf keer zo groot als het Nederlandse Waddeneiland Texel en ligt voor de kust van Venezuela in de Caribische archipel. Het eiland kent wisselende landschappen en is begroeid met meer dan 500 verschillende plantensoorten. Daarnaast leven er in de wateren van Bonaire en aan land meer dan 1.000 verschillende diersoorten.

Guido Derksen studeerde sociale geografie en is werkzaam in de journalistiek. Voor Dominicus schreef hij de reisgidsen Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius, Gambia & Senegal, Slovenië, Madeira, Kaapverdië en Ierland en Noord-Ierland.

En nu zijn Aruba, Curaçao en Bonaire aan de beurt. verdienen hun faam als heerlijke.Hoewel ze vaak in één adem worden genoemd, hebben Aruba, Curaçao en Bonaire elk hun eigen sfeer en aantrekkingskracht. Aruba heeft prachtige witte stranden en een bruisend uitgaansleven, Curaçao heeft bijzondere koloniale architectuur en intieme blauwe baaien, Bonaire biedt rust, natuur en prachtige koraalriffen. De drie eilanden heten de bezoekers hartelijk welkom: bon bini!

Elk eiland heeft ook haar eigen identiteit. Deze gids bevat drie algemene hoofdstukken en daarnaast voor elk eiland een afzonderlijk hoofdstuk met bezienswaardigheden en sluit af met praktische informatie en een register. Het beeldmateriaal bestaat uit elf kaarten en plattegronden en een honderdtal kleurenfoto's. Handzame gids met de nadruk op algemene informatie, geschikt voor de vakantieganger naar de Benedenwindse eilanden, ook wel ABC-landen genoemd. Zeker ook interessant vanwege de historische achtergrondinformatie.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.