Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

27-01-17

J.A. Deelder Rotterdamse kost

ppn-407420266-120.jpg


https://www.youtube.com/watch?v=NEsne-J1uvA

http://www.ad.nl/rotterdam/lee-towers-brengt-ode-aan-jules-deelder-voor-poezieweek~ab8cf2f9/

J.A. Deelder

Rotterdamse kost

, 2017

ISBN9789059654099

14 pagina's, Uitgave ter gelegenheid van de Poëzieweek 2017

NederlandsUitgeverStichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek- De Bezige Bij

De fricandel/

is al sinds/

jaar en dag /

de favoriete/

doodsoorzaak /

in Rotterdam/

en dat woue we/

graag zo houe/

omdat het anders/

kankeren wordt/

Donderdag begint de Poëzieweek. Wie in deze week een gedichtenbundel van minstens 12,50 aanschaft, krijgt het poëzieweekgeschenk 'Rotterdamse Kost' van Jules Deelder er gratis bij.

Jules A. Deelder (1944) is een Rotterdamse dichter, schrijver, jazzdrummer en performer, die zichzelf graag 'aucteur' noemt. Hij gaat door het leven als de Nachtburgemeester van Rotterdam.

J.A. Deelder zette zijn eerste stappen in zijn carrière als performer in 1966. Na zijn poëziedebuut Gloria Satoria bij De Bezige Bij volgden nog vele bundels met als meest recente publicaties Tussentijds (2008), Ruisch (2011), Het graf van Descartes (2013) en Dag en nacht (2014). In zijn vaak absurdistische, maar steeds glasheldere poëzie wordt de jazz haast tastbaar. De onderwerpen die Deelder aansnijdt zijn de Tweede Wereldoorlog, Duitsland, Rotterdam, jazz en het leven van Deelder zelf. In 1982 debuteerde Deelder als prozaïst met Schöne Welt. Hierna verschenen een groot aantal verhalenbundels en gelegenheidsuitgaven waaronder Deelderama (2001), Swingkoning (2006) en Deelder lacht (2007). Deelder ontving voor zijn gehele oeuvre de Anna Blaman Prijs (1988), de Johnny Van Doorn-prijs voor de gesproken letteren (1999) en de Tollensprijs (2005). In 2005 mocht hij ook een Edison voor zijn cd Deelder blijft draaien in ontvangst nemen.

Deelders werk kenmerkt zich door korte zakelijke zinnetjes, doorspekt met Engelse woorden en uitdrukkingen afkomstig uit de wereld van de pop en underground. Zijn interesse in de Beatnik-generatie van William Burroughs, Alan Ginsberg en Jack Kerouac is dan ook heel groot. De Tweede Wereldoorlog, het gebruik van geestverruimende middelen, de stad Rotterdam, de voetbalclub Sparta en de jaren dertig en veertig, de glorietijd van de jazz, zijn andere thema's die regelmatig terugkeren.

Zijn handelsmerk is een stijlvol gangsterpak, strak achterovergekamd haar, een ziekenfondsbrilletje en een minuscuul sikje onder de onderlip.

'Rotterdamse Kost', is het poëzieweekgeschenk van de hand van Jules Deelder. De Poëzieweek heeft dit jaar als thema humor.

En met dat thema kan Deelder als geen ander mee uit de voeten.

In deze bundel richt hij zich ook nog eens op eten namelijk op Rotterdamse kost en dat is volgens hem voor een buitenstaander niet te knagen en alleen de sterkste magen kunnen hem of haar zonder gevaar voor brandend zuur of een kater verdragen.

Een dunne maar kruidige bundel die de lezer heel duidelijk maakt dat je in Rotterdam best niet gaat tafelen maar wel...maar dat kan beter uit de bundel weghappen.

André Oyen

 

00:00 Gepost in Bibboek, BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.