Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

19-02-17

Een paar is twee Toon Van Mierlo

9200000058738297.jpg


Een paar is twee

Toon Van Mierlo

251 pagina's 9789460014932 januari 2017

Uitgever: Vrijdag, Uitgeverij

Hoe begint zoiets? Buitenechtelijke relaties kwamen veel voor in zijn leeftijdscategorie , wist Stef. Collega's, goede klanten, oude kennissen, buren die onwettig tot elkaar komen. Vertrouwdheid, een terloopse aanraking. Noet oedereen doet het, maar niemand ontsnapt aan de verleiding, en mensen weten dat van elkaar.

Toon Van Mierlo (1971) debuteerde 10 jaar geleden met de roman Het geluk van jonge vaders. Nu is er zijn tweede roman Een paar is twee.

Het hele verhaal draait rond overspel en midlifecrisis maar gelukkig pakt de auteur dat nogal sober aan zodat het geheel heel geloofwaardig wordt.

Vermits ik zijn vorig werk spijtig genoeg niet gelezen heb ben ik totaal onvoorbereid aan het boek van Toon begonnen en dat was wel een aangename verrassing.

Toon Van Mierlo kan een verhaal vertellen, is een sobere stilist en weet zelfs kordaat met fantasietoestanden om te springen.

2010. België is op weg naar het wereldrecord regering vormen en heel Europa verkeert in crisis. Willem, Stef en Danny zijn schoonbroers. Ze zijn getrouwd met de drie zussen Gebruers, maar elk van deze huwelijken staat onder hoogspanning.

Willems vrouw bekent dat ze een minnaar heeft, Stef worstelt zelf met een buitenechtelijke interesse en Danny komt erachter dat ook zijn vrouw haar schaats, tijdens een Italiaanse les, heeft scheef gezet. Ze gaan elk op een andere manier om met hun particuliere crisis, maar wanneer het oude continent getroffen wordt door een raadselachtige epidemie komt er loutering in zicht. Helaas komt niemand er ongeschonden uit. En Belgisch kampioen wielrennen Philippe Gilbert ondergaat in het vuur van de wielerstrijd een weinig benijdenswaardig lot.

De relatietoestanden worden meestal vanuit de mannelijke helft bekeken en vanuit hun standpunt bezien wordt het overspel toch wel bekeken als een vorm van sleet op de relatie of naast het vertrouwde eens iets nieuws uit proberen zonder het vertrouwde daardoor te verliezen.

Het hele verhaal is wel goed opgebouwd en is gekruid met de nodige humor.

Een boek dat heel vlot leest, de lezer doet nadenken en ook wel tot een glimlach aanspoort.

André Oyen

 

01:32 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.