Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

25-01-17

Uitreiking van de Herman de Coninckprijs

9789044629699_0 (1).jpgcover_kwaad_gesternte_0.jpgposter.jpglogo_hdcprijs_kl_2017.jpeg
De Poëzieweek begint donderdag 27 januari met onder meer de Gedichtendag en, in Groningen, de bekendmaking van de winnaar van de VSB Poëzieprijs (25.000 euro). Genomineerd werden de bundels 'Kwaadgesternte' van Hannah van Binsbergen, 'Koelkastlicht' van Rodaan Al Galidi, 'Lichtmeters' van de Antwerpse Ruth Lasters, 'Dichter, bokser, koningsdochter' van de Gentse Delphine Lecompte en 'Van groot belang' van Nachoem M. Wijnberg.

Het thema van de Poëzieweek van dit jaar is humor en daar is volgens de organisatoren alle reden voor: "Soms is er de luide bulderlach bij een kolderiek nonsensgedicht, vaak is er ook een grijns van herkenning. Humor in poëzie kan ook wat ongemakkelijk zijn: valt hier wel om te lachen? Dichters gebruiken humor in de vorm van ironie of spot om een maatschappelijke wantoestand aan te klagen. Humor is bovenal een manier om met de meerduidigheid van de dingen om te gaan en dat is bij poëzie niet anders.''

Wie in deze week een gedichtenbundel van minstens 12,50 aanschaft, krijgt het werkje Rotterdamse kost van J.A. Deelder cadeau.

Antwerpen trapte op 24 januari de poëzieweek af met de Uitreiking van de Herman de Coninckprijs.

Het werd een feestelijke poëzieavond in de Arenbergschouwburg in Antwerpen. Op het programma stond naast de feestelijke uitreiking van de prijzen, een optreden van Jules Deelder, auteur van het Poëziegeschenk, mooie stemmige luistermuziek en een optreden van de genomineerde vijf dichters en de winnaar van de prijs voor de beste debuutbundel.

* Eva Gerlach met Ontsnappingen (Arbeiderspers)

* Roland Jooris met Bladgrond (Querido)

* Hannah van Binsbergen met Kwaad gesternte (Atlas Contact)

* Peter Verhelst met Zing Zing (Prometheus)

* Nachoem M. Wijnberg met Van groot belang (Atlas Contact) waren de genomineerden.

De jury onder voorzittersschap van Jeroen Dera, bestond uit Hugo Brems,Laura de Coninck, Cathérine de Kock en Saskia Scheltjens.

Peter Verhelst heeft voor de derde keer in zijn carrière de Herman de Coninckprijs gewonnen - de prijs voor de beste dichtbundel van het afgelopen jaar. De 54-jarige Verhelst kreeg in de Antwerpse Arenbergschouwburg bovendien ook voor het eerst de Publieksprijs voor het mooiste gedicht. Op de erelijst van de Herman de Coninckprijs volgt hij Ruth Lasters op.

Hannah Van Binsbergen mocht dan weer de prijs voor het beste debuut in ontvangst nemen, voor "Kwaad gesternte".

De dichtbundel waarmee Verhelst opnieuw met een van de belangrijkste poëzieprijzen van het Nederlandse taalgebied aan de haal gaat, is Zing Zing. Volgens de vakjury gaat het om "een gulle bundel die de zintuigen overrompelt" waarin de auteur "een vervreemdende wereld oproept die ondanks haar sprookjesachtige karakter nooit ver van de lezer afstaat". Verhelst krijgt er een geldprijs van 6.000 euro voor.

De Publieksprijs kreeg Verhelst voor "Als je geen contact meer hebt met de dingen". Dat gedicht zal donderdag - op Gedichtendag - op de Gedichtendagposter verschijnen die gratis verkrijgbaar is bij de deelnemende boekhandels.

Als je geen contact meer hebt met de dingen

Hoor jij dat ook, dat geluid

van meeuwen, maar geen zee? Onmogelijkna te gaan waar herinnering begint en droom

eindigt. Hou je koude handen onder je klerennu de wind opsteekt. Twee wapperende vlaggen

zijn we. Het gevoel dat alles zich achter een deur afspeelt

en dat je ervoor in de rij kan gaan staan.Twee hevig wapperende vlaggen.

Alsof we iets ongerepts betredenwat er altijd zal zijn, zeg je hees,

met opgetrokken schouders, mond open, samengeknepen ogen,

een waterdruppel valt in mijn nek.Neem het jongetje dat je bent

geweest op schoot. Troost hem.Je legt je handen op mijn borst,

we gaan zo hoog mogelijk op onze tenen staan.Peter Verhelst (1962)

uit: Zing Zing (2015)Peter VerhelstZing Zing

De Herman de Coninckprijs is een initiatief van Boek.be, met de steun van de Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen, in samenwerking met Radio 1 en Canvas en met de medewerking van Poëziecentrum, Jeugd en Poëzie, en de Arenberschouwburg.

Het was een superprofessionele uitgave en vermits boek.be de fakkel gaat doorgeven aan nieuwe organisatoren hoop ik dat deze ook deze professionele aanpak overnemen.
André Oyen

 

00:58 Gepost in Andere, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.