Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

13-02-17

Schaduw en vuur Dimitri Bontenakel

9200000059295598.jpg


 

 

Schaduw en vuur

Dimitri Bontenakel

Wereldbibliotheek

9789028426818

Productvorm: Paperback

Pagina's: 302

Publicatiedatum: 05/01/2017

Beschikbaarheid: In voorraad

Adviesprijs: 19.99 EUR

Bewaar je herinneringen. Dat is waarom ik dit archief heb aangelegd toen ik hier ben komen wonen. Ons geheugen is onze identiteit. We zijn wie we ons herinneren te zijn geweest.

Dimitri Bontenakel (°1971) publiceerde in literaire tijdschriften en scoorde soms in schrijfwedstrijden. Hij was redactielid van Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift, het tijdschrift dat je aan het lezen zet, en schreef columns voor Verz!n, het tijdschrift dat je aan het schrijven zet. Als oud-student werkte hij een tiental jaren in de coulissen van de Antwerpse Schrijversacademie.

Hij schreef de romans Een zwerver met pleinvrees (2004) en Mijn ontmantelde wereld (2007) en het onevennaarbare De steek van de schorpioen uit 2013.

Dimitri Bontenakel wist perfect met taal en stijl om te gaan en toverde daarmee een noir te voorschijn te toveren die mooi gedoseerd is in humor en tristesse en makkelijk de toets van de universele en internationale vertaling kan doorstaan.

In zojn nieuwste werk Schaduw en vuur lezen we het verhaal van Leon, Max en hun stiefzuster Nora van het einde naar het begin.

Als kinderen koesteren de broers Leon en Max en hun stiefzuster Nora hun dromen, verliezen in een trioloog hun onschuld en op volwassen leeftijd zijn ze vrijwel alles verloren. Geborgenheid en passie heeft plaatsgemaakt voor eenzaamheid. Verwachting is veranderd in ontgoocheling. Aan de teloorgang van hun onverbrekelijke band ligt een noodlottige gebeurtenis ten grondslag, waarop ieder van hen op zijn eigen manier reageert. Nora wordt een succesvol kunstenares, maar trekt zich terug in haar toch wel bijzondere fantasiewereld. Max reist af naar een oorlogsgebied en verdwijnt uit het zicht. De jongste van het stel, Leon blijft achter op een stoffige zolder te midden van een enorm archief van herinneringen en uiteindelijk ook de reïncarnatie van een dierbare.

Dit fascinerende en ingenieus vertelde verhaal over verzoening en schuld begint in de nabije toekomst en eindigt in het recente verleden en kent verschillende lagen. De auteur werkt heel vaardig met verschillende verhaalritmes, thema's en stijlen die schakeren van SF, naar sociaal drama en nostalgisch terugblikken en toch blijft alles mooi in cadans. Het boek is ook een zeer mooie ode aan kunstenaars en hun werk en daar geeft maestro Bontenakel tekst en uitleg bij in het nawoord. Ook de tijd mag wel één van de personages genoemd worden.

Een verrassend knap en rijk boek dat heel intelligent in mekaar werd gezet.

André Oyen


www.dimitribontenakel.com

 

 

22:59 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.