Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

07-02-17

40+ homo's : gay midlife Philip Meelhuysen

index (12).png


 

40+ homo's : gay midlife

Philip Meelhuysen

Karakter Uitgevers B.V., 2016, 9789045211497

200

Naast lichamelijke veranderingen is midlife een tijd van zelfreflectie en herpositionering. Voor de meeste mensen is dit een geleidelijk proces.

Het boek 40+ Homo’s – Gay Midlife geeft een blik in de wereld van homo’s die net niet meer tot de jonge generatie behoren en tijdens hun midlife met een aantal andere uitdagingen dan hetero’s te maken krijgen.

40+ Homo’s gaat zeker niet alleen over de ervaringen met de middelste levensfase van de auteur. Hij vergelijkt in het boek de theorie over gay midlife met zijn eigen ervaringen en met die van vijftien veertigplus homo’s die hij in de afgelopen twee jaar interviewde. Bovendien heeft hij informatie van ruim honderd andere midlifehomo’s die een online enquête op Homidlife invulden gebruikt om de onderwerpen te voorzien van context.40+ Homo’s is zeker niet alleen voor gays boven de veertig bedoeld, omdat het eveneens interessant is voor jonge homo’s en hetero’s, die van veertigplus homo’s kunnen leren.

Philip Meelhuysen gaat dieper op de materie in aan de hand van onderwerpen zoals het lichaam, media, stereotypes, uitgaan, singles, relaties, online-dating, seks en rolmodellen.

Is de midlifefase voor een homoseksuele man anders dan voor een heteroseksuele, of zijn er verschillen? En wat zijn die dan? Die vraag hield Philip Meelhuyzen (in het dagelijks leven succesvol manager en 40+ homo) bezig en hij startte een onderzoek. Er is vrij weinig over het onderwerp geschreven en vrijwel alleen door Amerikanen. Maar er zijn verschillen tussen Amerikaanse en Nederlandse homo's. Daarom hield hij een enquête en had hij uitgebreide interviews met diverse mannen. De resultaten daarvan beschrijft hij in dit boek aan de hand van thema's zoals bodyculture, zichtbaarheid in de media, daten, uitgaan, rolmodellen en relaties. Dat leverde een interessant en vlot geschreven boek op dat inzicht biedt in de grote en kleine problemen waar een groep mensen tegen aanloopt, waarover nog maar weinig is geschreven.

De eerste belangrijke boodschap die Meelhuysen wil meegeven, is dat iedereen de midlifefase doormaakt, maar dat niet iedereen daarom worstelt met een midlifecrisis. Verder in het boek legt hij uit waarom.

Verwacht je niet aan een wetenschappelijke thesis, daarvoor was de steekproef te klein en te weinig divers om representatief te zijn voor alle 40+ homo's. Zo lijken de deelnemers aan de diepte-interviews voornamelijk een hogere, overwegend blanke, socio-economische achtergrond te hebben. De auteur beschrijft ze als “veertigplushomo’s die het gemaakt hebben”. Hij besteedt trouwens een apart hoofdstuk aan kapitaalkrachtige homo’s. Ook liggen de antwoorden vaak weinig uit elkaar om een volledig genuanceerd beeld te kunnen geven. Er wordt een zeer breed spectrum aan thema’s besproken. Maar wat is de kern van de problematiek van 'gay midlife'? Gaat het uiteindelijk om het krampachtig vasthouden aan de eeuwige jeugd? Hoe men afscheid kan nemen van het jeugdige zelfbeeld en leert leven met het nieuwe zelfbeeld van een 40+ homo? Het boek eindigt met een 'happy ending'; namelijk de positieve kanten aan 'gay midlife' en de boodschap aan de 40+ lezer om zelf een rolmodel te worden voor de jongere generaties.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.