Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

26-01-17

Aan de hand en andere aandoeningen Martin de Jong

9789463429184.jpg


 

Aan de hand en andere aandoeningen Martin de Jong

ISBN :9789463429184 /2017 Pagina's :

164 Uitgever :De Nieuwe Boekhandel

17,50

Het eerste wat ik mij realiseerde was dat ik haar een

mooie vrouw vond maar dat ik niet zo ondersteboven van haar was als ik in de stomende correspondentie van haar geweest was. Of eigenlijk helemaal niet: van een klik merkte ik niks.

Uit klikgebrek

In 2001 debuteerde Martin de Jong met Zoute Griotten, een schitterend cultboek (nog steeds één van mijn favoriete boeken) waarin hij het fictieve dorp Buisdorp en zijn inwoners het leven liet zien. Intussen heeft de auteur al heel wat schrijfsels over Buisdorpers en andere wezens het boekenruim ingestuurd. Dankzij de bijzonder knappe omslagillustraties van Irene Mulder en de vlotte pen van Martin de Jong levert elk werk opnieuw een bijdrage tot een knappe serie waarin een of meerdere personages uit de fictieve dorpsgemeenschap actief is of zijn.

Buisdorp levert natuurlijk hilarische slapstick op maar in zijn nieuwsie werk de verhalenbundel Aan de hand en andere aandoeningen put hij uit zijn dagdagelijkse realiteit. Maar dat wil niet zeggen dat geen humor in zit. Dank zij Martin de Jong kom je van naadje tot draadje te weten wat er juist aan de hand (!) is wanneer je met De ziekte van Dupuytren geconfronteerd wordt, een fietsongeval meemaakt waarbij op gruwelijke wijze een duimnagel loskomt en zelf wanneer je slachtoffer wordt van een heuse hersenbloeding. De auteur is een geboren verteller maar vooral de manier waarop heeft het allemaal verteld wordt heeft me doen schaterlachen en doen grienen. Zijn avonturen op de Vlaamse snelweg, de confrontatie aan met monteurs en helpdesks en supermarkten zijn fantastisch en helemaal rijp voor de gulle lach. Zijn kommaneuken over literaire teksten vind ik iets minder, alhiewel ik het met de auteur eens ben dat de mens tot zijn uiterste vervaldatum moet blijven neuken (evenwel zonder komma). Zijn terugblikken op het overlijden van dierbare mensen en dieren die op natuurlijke wijze of anderszins het leven lieten is zeer mooi en ontroerend.

Vooral de 'Begrafenisconference' voor zijn moeder vond ik magistraal. Ik kende de dame niet maar door dit verhaal grifte ze zich op mijn netvlies en speciaal voor haar luister ik nu naar Don't fence me in van de one en only Ella Fitzgerald.

Deze prachtige ode aan een moeder heb ik enkele keren herlezen. Het was werkelijk een dame om te koesteren en het verhaal is dar eveneens.

Zoals zo vaak bij schrijvers die uitstekend komische, lichte verhalen kunnen schrijven blijkt ook Martin de Jong een ook met vaardige hand de tragische noten in een mozaïek van humor en tragiek te kunnen verwerken. Juist die vaardigheid maken de verhalen indringend en aangrijpend zonder melig te worden.

André Oyen

 

 

 

23:21 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.