Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

26-01-17

Er gebeurde dit, er gebeurde dat Kristien Hemmerechts

9200000057252037.jpg


 

 

 

Er gebeurde dit, er gebeurde dat

Kristien Hemmerechts

Jaar van uitgave: 2016 Categorie:

De Geus Bladzijden: 346

 

Er gebeurde dit, en er gebeurde dat.

Er gebeurde dat jij stierf en dat ik stierf,

er gebeurde dat jij stierf en dat ik niet stierf.

Nog niet stierf.

In haar nieuwe boek - een bundeling van hoofdzakelijke autobiografische verhalen, aangevuld met een vleugje fictie - legt Kristien Hemmerechts haar ziel bloot en confronteert ze de lezer met diepste persoonlijke gedachten en ook feiten die haar leven getekend hebben. Alle facetten van het leven – liefde, seks, ziekte, dood... – komen uitgebreid aan bod en ik in het hoofdstuk ‘Borst’ vertelt de auteur ‘haar verhaal’ over de borstkanker – bk zoals ze het steevast noemt in het boek. In de haar typerende rechtaan rechtuit stijl en met prachtige bewoordingen beschrijft ze wat ‘bk’ met haar doet, in body en in mind.

In het najaar van 2015 krijgt Kristien Hemmerechts de diagnose borstkanker. Ze doet er alles aan om zo weinig mogelijk ‘patiënt’ te zijn en haar leven zoveel mogelijk op dezelfde manier verder te zetten. Ze blijft lesgeven, gaat op de fiets naar het ziekenhuis en blijft schrijven. Na een operatie waarbij de borst gelukkig gespaard kan blijven, wordt ze bestraald en in januari van dit jaar krijgt ze het goede nieuws dat de prognose goed is. In 2016 is Kristien Hemmerechts ook ambassadrice van Pink Ribbon

In het najaar van 2015 krijgt Kristien Hemmerechts de diagnose borstkanker. Ze wordt een van de vele kankerpatiënten, maar probeert in de mate van het mogelijke geen patiënt te zijn.

In Er gebeurde dit, er gebeurde dat zijn haar beste autobiografische verhalen gebundeld, van de verhalen over haar familie uit Als een kinderhemd tot het hartverscheurende verhaal ‘Sprookje’ over het verlies van haar beide zoontjes en ‘Pasen in het asiel’ over haar psychisch zieke zus. Ook nieuw werk is opgenomen, zoals een verhaal over haar eerste kleinkind én de bk-notities, het openhartige verslag van haar ziekte en behandeling. Per verkocht boek schenkt Kristien 1 euro aan Pink Ribbon.

Deze bundel bevat vijf afdelingen met biografische verhalen en schetsen. Het Intro is een beschouwing over de periode en de stemming van voor en na de borstkanker, die Hemmerechts overkomen is; bk - light -, zoals ze het zelf noemt.

Hoofdstuk I gaat over de bk en de boosheid en kwetsbaarheid die de kanker met zich meebrengt.

 

Vroeger’ is hoofdstuk II, dat gaat voornamelijk gaat over Hemmerechts zus, die in een psychiatrische instelling leeft; over het gezin waar ze uitkomt, het leven vroeger, haar broer.

 

Het eerste huwelijk’ komt in hoofdstuk III ter sprake; die met haar man uit Wales; de man van wie zij kinderen heeft; de vroege dood van haar twee zoontjes.

Hoofdstuk IV gaat over haar tweede huwelijk, met Herman de Coninck.

 

Coda’ sluit de bundel af; dat gaat vooral, zoals de titel doet vermoeden, over muziek. Over haar vader, een geweldige liefhebber van klassieke muziek, en hoe ze vergeten waren zijn ‘lievelingsBeethoven’ te draaien op zijn sterfbed en zijn begrafenis.

 

Net zoals in eerder non-fictiewerk confronteert de auteur haar lezers met hoogstaand proza over vele dingen in een leven van een mens, waar we veel te vluchtig aan voorbij willen gaan zonder er over willen te praten of na te denken. Je kan deze biografische verhalen over boosheid, kwetsbaarheid, de ontluistering van het leven, over verwachtingen en teleurstelling, over intens verdriet, niet lezen zonder heel diep geraakt te worden. Dit boek raakt je tot in het diepst van je wezen en confronteert je met jouw eigen vergankelijkheid.

Er gebeurde dit, er gebeurde dat’ is een wel bijzonder raak gekozen titel. Enerzijds legt hij de betrekkelijke banaliteit van de tragiek dat zich in elk mensenleven voltrekt, de ditjes en datjes, alsof het slechts alledaagse akkefietjes zijn, bloot en anderzijds toont hij aan hoe universeel en menselijk deze tragiek eigenlijk is.

André Oyen

 

00:02 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.