Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

20-01-17

Ontdek Kaapstad & de Kaap : Tafelberg, Stellenbosch, Kaap de Goede Hoop, Camps Bay, Hermanus, Hout Bay, Muizenberg… Dieter Losskarn

index (10).png


 

Ontdek Kaapstad & de Kaap : Tafelberg, Stellenbosch, Kaap de Goede Hoop, Camps Bay, Hermanus, Hout Bay, Muizenberg…

Dieter Losskarn

9789018040079 2016 Pagina's :

296 Uitgever :

ANWB Titel serie :

Kaapstad is de enigste metropool ter wereld die in een nationaal park ligt. Je zit er dus midden in de natuur. De wandeling naar de 'wildernis' van het Tafelbergmassief begint midden in de City.

Kaapstad (Afrikaans: Kaapstad, Engels: Cape Town, Xhosa: iKapa) bijgenaamd de Moederstad, is de hoofdplaats van de provincie West-Kaap en is het wetgevend centrum van Zuid-Afrika. De stad maakt deel uit van de gemeente Kaapstad, die ongeveer 2,9 miljoen inwoners heeft (2001). Kaapstad is samen met Pretoria (uitvoerende macht) en Bloemfontein (rechterlijke macht) een van de hoofdsteden van Zuid-Afrika. Het is na Johannesburg de grootste stad van het land.

De stad, gelegen in de zuidwestelijkste punt van Zuid-Afrika, was oorspronkelijk een verversingspost voor Nederlandse schepen die op weg waren naar Oost-Afrika, Indië of het Verre Oosten. Het was daarnaast een van de eerste permanente Europese nederzettingen ten zuiden van de Sahara. De Nederlanders in dienst van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie maakten hier voor het eerst contact met de leider van de Goringkhoina in 1652.

 

Van een kleine havenstad groeide Kaapstad uit tot de grootste stad van Zuid-Afrika, maar raakte deze plaats kwijt aan Johannesburg in 1887 door de goudkoorts naar de Witwatersrand. Bij de volkstelling uit 2001 bleek dat Kaapstad de grootste Afrikaanssprekende gemeenschap was van Zuid-Afrika met 1,2 miljoen mensen.

In Kaapstad is zowel de Nederlandse als de Engelse overheersing vandaag nog duidelijk zichtbaar in de Hollandse en Victoriaanse architectuur. Het vormt daarmee een belangrijke toeristische bestemming. 52% van alle buitenlandse bezoekers aan Zuid-Afrika bezoekt Kaapstad.

Ingeklemd tussen de Tafelbaai aan de ene kant en de Tafelberg aan de andere zijde, liggen er woonbuurten (Oranjezicht, Tamboerskloof, Zonnebloem of District 6, Gardens, Vredehoek) rondom de zakenkernen van het centrum met zijn wolkenkrabbers.

De koude Benguelastroom stroomt vanuit het zuiden en veroorzaakt een klimaat met winterregens waarin fruit goed gedijt.

Het schiereiland, Kaapschiereiland genaamd, is een van de zes florarijken van de wereld, te weten de Kaapflora. Veel soorten zijn specifiek voor de regio en uniek in de wereld. Hieronder vallen vooral fynbos, een soort heideachtige bebossing, en protea, de nationale bloem.

De nieuwste reisgidsserie van de ANWB heet 'Ontdek’, met uitgebreide gidsen voor reizigers die ondergedompeld willen worden in de cultuur van een land of streek.

Een nieuwe ANWB reisgids: deze titel is een vertaling van de Duitstalige Dumont reeks. Ze staan bekend als zeer degelijke en behoorlijk complete reisgisden in compact formaat. Met zowel veel achtergrondinformatie, maar ook veel tips over bezienswaardigheden en adressen voor bijvoorbeeld eten en drinken. Het geheel is ook nog voorzien van leuke foto's.

 

Laat u verrassen door de favorieten, de lievelingsplekken van de auteur. Ga op ontdekkingsreis en ervaar zelf de Zuid-Afrikaanse gebruiken en tradities. Lees de boeiende themaverhalen en leer land, volk en cultuur beter kennen. Inclusief uitneembare kaart, routekaarten en plattegronden. Boordevol tips voor actieve en creatieve bezigheden, eten en drinken, overnachten en uitgaan. Tafelberg - het symbool van Kaapstad, met prachtig uitzicht over de stad Franschhoek - de meest romantische plek in de wijnlanden Boulders Beach - observeer de beschermde kolonie zwartvoetpinguïns.

 

Dit deel bestrijkt Kaapstad & de Kaap. De reisgids neemt toeristen mee langs kerken, afgelegen dorpjes, bergtoppen, wijngaarden, kronkelige straatjes, familierestaurants, in het kort: op ontdekkingsreis. De meerwaarde zit hem vooral in de uitgebreide achtergrondverhalen en de tips om de couleur locale te proeven.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.