Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

25-12-16

Kerstdagen : 12 verhalen en 12 feestelijke recepten voor 12 dagen Jeanette Winterson

index (16).png


 

 

Kerstdagen : 12 verhalen en 12 feestelijke recepten voor 12 dagen

Jeanette Winterson Arthur Wevers

Uitgeverij Atlas Contact 2016

329 p. : illustratiesOorspr. titelChristmas days : 12 stories and 12 feasts for 12 daysISBN9789025449346 (hardback)

We bepalen zelf wat onze tradities worden. Op kerstavond vriest het. De sterren zijn als klokken. De dag is kort en het haardvuur brandt. Er is vrede op aarde en ons hart klopt vol verwachting.
Zo is het tenminste in mijn verbeelding. Het doet er niet toe hoe het echt is. Gewoonlijk regent het, is het een grote verkeerschaos in de stad, is er nog helemaal niets klaar voor het kerstdiner, zijn de cadeautjes nog niet ingepakt en heb je voor je tante alweer badzout gekocht.

Jeanette Winterson (1959) brak door in 1985 met ‘Oranges are not the only fruit’, onderscheiden met de Whitbread Award voor het beste debuut. Door de BBC werd hiervan een miniserie gemaakt, onderscheiden met de BAFTA voor het beste drama.

Kerstmis is weer al even achter de rug maar een verhalenbundel van Jeanette Winterson lezen kan altijd ook in een hete zwoele zomer zelfs als de titel Kerstdagen is. Deze bundel bevat twaalf betoverende verhalen,aangevuld met twaalf feestelijke recepten voor een vleugje Engelse kerstsfeer. In een afgelegen victoriaans huis aan zee, tijdens de langste nacht van het jaar, hoort de eenzame gast 's nachts mysterieuze geluiden op zolder. Een vrouw alleen wordt getroost door een filosofische fee die haar een wens laat doen. Een ezel geeft zijn bijzondere visie op het verhaal van de geboorte van Jezus. Of ze nou heidens of Bijbels of gothic of autobiografisch zijn, de twaalf verhalen in Kerstdagen zullen voor sommigen de kinderlijke verbazing over en geloof in de kerst opnieuw aanwakkeren. De verhalen worden ook nog eens door Winterson aangevuld met haar eigen bijzondere kerstherinneringen en twaalf nostalgische kerstrecepten. Hoewel Winterson per recept de ingrediënten en bereidingswijze vermeldt, gaat het haar ook hier om het verhaal achter het recept. Om de dierbare herinneringen aan de mensen aan wie ze de recepten te danken heeft. Jeanette Winterson heeft schoon schip gemaakt. Mild is ze, ook als ze het over mevrouw Winterson – haar adoptiemoeder – heeft. Voor de Britse auteur zijn de twaalf dagen van Kerstmis tot Driekoningen dagen van bezinning en liefde.

Wat de verhalen gemeenschappelijk hebben is het hunkeren naar en hanteren van liefde. Liefde is als thema prominent aanwezig in het werk van Jeanette Winterson, en dat komt ook in deze bundel weer tot uiting.

Kerstdagen bevat oude en nieuwe verhalen. O’Briens eerste Kerstmis bijvoorbeeld verscheen al in 1986 voor het eerst, en ook Knalbonbon, De maretakkenbruid en De leeuw, de eenhoorn en ik werden niet speciaal voor dit boek geschreven. Jeanette Winterson richt zich tot lezers in verschillende leeftijdscategorieën: De sneeuwmama, maar ook Knalbonbon en De leeuw, de eenhoorn en ik zijn zeer geschikt voor jeugdige lezers. Ondanks die diversiteit is Kerstdagen een eenheid.

Of je nu wel of niet gelooft in de magie van Kerstmis, Jeannette Winterson weet je te boeien met deze mooie kerstverhalen, geschreven in een meesterlijke taal en stijl.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.