Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

03-01-17

Zweden redactie Anne Duquénoy

index (53).png


Zweden redactie Anne Duquénoy Lannoo, 2016 334 p. : illustraties ReeksGroene gidsen MichelinISBN9789401431170

 

Zweden is een modern land waar de liefde voor de natuur en het buitenleven gepaard gaat met een diepgeworteld gevoel voor vrede en voor het milieu.

 

Het Koninkrijk Zweden (Zweeds: Konungariket Sverige, Samisch: Ruoŧŧa Gonagasriika), is een land in Scandinavië in Noord-Europa. Het wordt omringd door Noorwegen in het westen en noorden, Finland in het noordoosten, de Botnische Golf in het oosten, de Oostzee in het zuidoosten en het zuiden en het Skagerrak en het Kattegat in het zuidwesten. In de Oostzee liggen de eilanden Öland en Gotland die ook tot Zweden behoren. De hoofdstad en tevens grootste stad is Stockholm.

Het land heeft een oppervlakte van 450.295 km² en 9.880.604 (2016) inwoners. Met een bevolkingsdichtheid van 21,9/km² (2016) is Zweden het op vier na dunstbevolkte land in Europa (na Noorwegen, Finland, Kazachstan en IJsland). Met 82% vormen de Zweden de grootste bevolkingsgroep van het land. De staat Zweden is ontstaan in de Middeleeuwen en groeide in de Vroegmoderne Tijd uit tot grootmacht, die onder meer delen van de tegenwoordige Baltische staten, Finland en het Heilige Roomse Rijk omvatte. In de 18e, 19e en aan het begin van de 20e eeuw werd echter veel gebied verloren. Sinds 1814, toen het land Noorwegen annexeerde en hiermee vervolgens bijna een eeuw lang een personele unie vormde, is Zweden niet meer in oorlog geweest. Zweden staat veertiende (2014) in de Index van de menselijke ontwikkeling van de Verenigde Naties en eindigde in 2008 als eerste in de democratie-index van het blad The Economist. [6] Zweden is aangesloten bij de Noordse Raad en is sinds 1 januari 1995 lid van de Europese Unie. Het valt wel buiten de eurozone, het betaalmiddel is de Zweedse kroon.

Ook nu weer heeft de groene reisgids een prachtige selectie gemaakt door de auteurs ter plaatse: - De top 10 van Zweden in beeld - 30 rondritten, wandelingen en excursies.

 

De 'Groene Gids' van Michelin is een vaste waarde en ook dit deel over Zweden is erg handig. De gids bestaat als altijd uit een deel met praktische informatie voor het voorbereiden van de reis, een algemene inleiding tot de streek (natuur, cultuur, geschiedenis) en als hoofdmoot uitgebreide informatie per streek. Daarin wordt per regio een aantal bestemmingen besproken aan de hand van het bekende sterrensysteem. Aan bod komen steden en bezienswaardigheden in onder meer Midden-Zweden (waaronder Stockholm), Malmö en omgeving, Göteborg en omgeving en het noorden met Lapland. Je krijgt steeds informatie voor zowel de steden als de omgeving, een plattegrond, een bespreking van de bezienswaardigheden en een groen kader met adressen van onder meer hotels en restaurants. De gids bevat een overvloed aan veelal beknopte informatie, maar door de heldere en functionele kleurendruk blijft hij toch nog erg overzichtelijk.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.