Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

04-02-17

Berichten Cel Overberghe

index (50).png


 

Berichten

Cel Overberghe

Uitgegeven door Free Musketeers in 2016

ISBN9789048440092 (paperback)

90p

De prijs van ruwe gedachten/

is licht gestegen./

Geslepen woorden worden zeldzaam en/

het lispelen beperkt zich tot/

het kraken van viraal besmette /

voetnoten./

uit Dode vogels/

Cel Overberghe schrijft als schilder en jazzmusicus reeds meer dan een halve eeuw geschiedenis. Een rijk gevuld palmares van prijzen en solotentoonstellingen in binnen- en buitenland getuigt van zijn voortdurende scheppingsdrang. Met zijn talent en gedegen vakkennis slaagt hij er telkens weer in om vernieuwend en grensverleggend werk te creëren.

Hij schrijft al enkele jaren poëtische teksten, maar kwam nooit eerder op het idee om ze te bundelen en uit te geven. Op aanraden van onderandere dichter Jos Daelman waagde hij toch de stap en vond uitgeverij Free Musketeers bereid een selectie van 91 gedichten uit te geven.

In zijn dichtkunst laat Cel Overberghe zich inspireren door wat zich dagelijks rond hem afspeelt. Hoewel hij het experiment niet schuwt, drukt hij zich steeds uit in een vlotte en leesbare taal.

"Berichten" is een neerslag van wat er zich dagelijks in het leven van de dichter afspeelt. Alhoewel niet afkerig van het experiment, tracht ik hij eich vooral in een leesbare taal uit te drukken. Belangrijke facetten van zijn belangstelling zijn liefde en erotiek in een mix van passie en humor. Toch merk je vaf vanaf gedicht een dat we hier met een persoon te maken hebben die het belang van beeld en kleuren juist weet te interpreteren. Net als verf op canvas of het geluid van een instrument, is tekst een kneedbare materie die hij naar zijn hand wil zetten. Hij laat zich verder ook leiden door intuïtie en gevoel. De taal is voor hem een materie gebruik om verbondenheid met de natuur en het beleven van de liefde uit te drukken. Mijn gedichten zijn nu eens ernstig, dan weer zitten ze vol passie, erotiek, humor en sarcasme”, legt hij uit. Hij sluit deze mooie bundel dan ook zeer treffend af met een gedicht waarin hij stelt dat de dichter een denker is wanneer hij zijn gedichten loslaat op het witte doek dat hij wil temmen met roesverwekkend kleurgebruik.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.