Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

11-01-17

Late dagen Bernard Dewulf

index (52).png


 

Late dagen

Bernard Dewulf

Verschenen bij: Uitgeverij Atlas Contact

ISBN: 9789045032955

174 pagina's

Prijs: € 19,99

 

Terwijl ik terugloop naar de potten op het vuur - men kan niet roerloos koken -, komen oude dromen in mij op. Die leven als waakvlammen in mijn hoofd

. Men weet dat ze er zijn , soms slaan ze aan. En roerend in het stoofvlees van het heden, komt het verleden weer als de kleine draaikolk in het hoofd. De onvergetelijkste uren zijn die waarin men zich zelf vergeet.

Bernard Dewulf (Brussel, 30 januari 1960) is dichter, essayist, toneelauteur, en columnist.

Hij volgde een studie Germaanse filologie. Reeds voor het verschijnen van Waar de egel gaat waren er gedichten van Dewulf gepubliceerd, onder meer in verschillende literaire tijdschriften. Publieke bekendheid verwierf hij voor het eerst in 1987, toen de collectieve dichtbundel Twist met ons verscheen, met daarin gedichten van Dewulf zelf, Dirk van Bastelaere, Charles Ducal en Erik Spinoy. In 2006 werd de dichtbundel Blauwziek gepubliceerd en de prozabundel Loerhoek.

In 2001 verscheen de essaybundel Bijlichtingen: kijken naar schilders. In dit boek zijn een aantal beschouwingen over beeldende kunstenaars gebundeld. De auteur wil op toegankelijke wijze de betovering bij het kijken naar schilderijen bijlichten. Hij poogt telkens weer de verleiding onder woorden te brengen die kan uitgaan van schilderijen en tekeningen van onder meer Xavier Mellery, Leon Spilliaert, Pierre Bonnard, Edgar Degas, Rik Wouters, Frits Van den Berghe, Jean Rustin, Luc Tuymans, Marlene Dumas, Thierry De Cordier, Raoul De Keyser, Vincent Geyskens en anderen. Later volgde een tweede kunstbundel, met de titel Naderingen. Kijken en zoeken naar schilders (2007) met teksten over plastische kunst.

Dewulf werkte als redacteur bij het Nieuw Wereldtijdschrift en later als columnist voor De Morgen. In 2006 werd onder de titel Loerhoek een selectie van de columns van Dewulf gepubliceerd.

Hij is columnist voor het Weekblad van de krant De Standaard. Van januari 2012 tot januari 2014 was hij officiële stadsdichter van Antwerpen.

Hij won de Libris Literatuurprijs en De Inktaap voor 'Kleine dagen'.

 

Late dagen is een vervolg op 'Kleine dagen' (2009) waarin de auteur over het vaderschap van zijn twee kleine kinderen schrijft. Inmiddels zijn het tieners geworden. In korte notities beschrijft hij de alledaagse gebeurtenissen in het gezin bestaande uit zijn vrouw, de twee schoolgaande kinderen en de poes. Hij observeert, filosofeert en verwondert zich. Het zijn scherpzinnige observaties genoteerd met een fijnzinnige aandacht voor dagdagelijkse gebeurtenissen. De schrijver ook een liefhebber van beeldende kunst hanteert een haast schilderachtige pen om deze beschrijvingen tot schitterende miniatuurtjes te laten verworden. Prachtig!

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.