Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

31-12-16

PATERSON

Paterson-2016-Jim-Jarmusch-408-poster-450.32-poster-274x410.jpg


 

http://www.ugc.be/film.html?id=5974&cinemaId=3

PATERSON

Jim Jarmusch

Verenigde Staten

2016

Komedie, Drama

met Adam Driver, Golshifteh Farahani

115 min.

 

Schrijver-regisseur Jim Jarmusch kennen we al van culthits als 'Stranger Than Paradise', 'Ghost Dog' en 'Broken Flowers'.

Zijn nieuwste worp 'Paterson' is een ingetogen maar wel aanslaande karakterstudie over de poëzie van het alledaagse. Zo volgt hij acht dagen een schijnbaar doodgewone buschauffeur die zichtbaar tevreden is met zijn routineuze, afgebakende leven. De prikkels die zijn omgeving biedt – waaronder een onvoorspelbare vrouw met een voorliefde voor zwart-witpatronen en onmogelijke dromen – verwerkt hij in overigens mooie gedichten, korte reflecties over de dingen om hem heen. Paterson uit Paterson, New Jersey (gespeeld door een zeer aaibare Adam Driver)heeft geen moeite met opstaan om half zeven, met zijn bus door de straten van Paterson, New Jersey (William Carlos Williams en komiek Lou Costello zijn er geboren)te laveren, terwijl hij met binnenpretjes de soms vreemde gesprekken van zijn passagiers afluistert, het geklaag van zijn baas aanhoort, de cupcakes van zijn vrouw met veel lof proeft, zijn hond Marvin uitlaat en 's avonds een pint gaat drinken in de bar om de hoek en dan weer om halfzeven vanzelf wakker, zijn vrouw nog even lief knuffelen, nog enkele zinnen voor een gedicht schrijven, enz. Néé, het bestaan van Paterson uit Paterson, New Jersey is niet meteen revolutionair te noemen. Maar ik wist niet dat je zo een mooie film kan maken met als hoofdpersonage een schijnbaar doodgewone buschauffeur die zichtbaar tevreden is met zijn routineuze, afgebakende leven en zelfs geen GSM wil. De voornaamste factoren die zijn omgeving hem biedt – zoals een onvoorspelbare vrouw met een voorliefde voor zwart-witpatronen en onmogelijke dromen, samen naar een film gaan kijken, en gedichten schrijven schenken hem zichtbaat voldoening.

Paterson is een warme ode aan de poëzie van het alledaagse, een ingetogen karakterstudie van een bitterzoete schoonheid.

Het is een tevens een film met een erg subtiele diepgang en fijne humor. En de man Patterson is iemand die je zo van het bioskoopscherm zou willen plukken om de nodige positieve energie in je huis te krijgen en tegelijkertijd een cursus onthaasting op te starten.

André Oyen

 

10:46 Gepost in DVD, Films | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.