Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

31-12-16

Het voyeursmotel Gay Talese

index (51).pngHet voyeursmotel
Gay Talese

Vertaald door Jan Sietsma en Hennie Volkers. Lebowski Publishers, Amsterdam. 208 blz. € 19,99.
9789048835928

‘Sommigen zitten met hun rug tegen de stortbak. Sommigen leunen voorover. Sommigen zitten zelfs zo ver naar voren dat ik in tenminste één geval iemand op zijn gezicht heb zien vallen terwijl hij zijn behoefte deed. De vreemdste benadering was van iemand die met zijn gezicht naar de stortbak zat, met zijn benen aan elke kant van het toilet. Op die manier kon hij zijn armen op de stortbak leggen.’


Gerald Foos, eigenaar van een motel in de Verenigde Staten, observeerde ruim dertig jaar zijn klanten in hun (seksuele) gedrag via roosters in het plafond. In 1980 zocht hij contact met Gay Talese, een bekende literair journalist, die op het punt stond zijn bestseller 'Thy Neighbor's Wife' uit te brengen, dat gaat over seksueel gedrag in de VS.
motel.
Begin 1980 ontvangt Talese een brief van Gerald Foos, die beweert een motel te hebben gekocht om gasten te begluren. Nieuwsgierig geworden reist Talese af naar Aurora, Colorado, een voorstad van Denver. Daar ontmoet hij Foos, getrouwd en vader van twee kinderen. Foos vertelt Talese dat hij in de winter van 1966, met medeweten van zijn vrouw, zijn gasten begon te bekijken. In twaalf kamers heeft Foos nep-roosters in de plafonds geïnstalleerd. Vanaf de zolder, door Foos ‘observatieplatform’ genoemd, bespiedt hij hotelgasten, masturbeert wanneer het gene wat hij ziet hem opwindt en maakt achteraf uitgebreide aantekeningen. Als Gay Talese, na een gluursessie te hebben meegemaakt, een verklaring tot geheimhouding tekent, maakt hij deel uit van Foos’ complot. Dat wringt, zo noteert Talese. Volgens afspraak stuurt Foos zijn aantekeningen op naar Talese, die ze gefragmenteerd ontvangt, leest en beschouwt. De beschrijvingen zijn uiterst gedetailleerd, met oog voor ras, milieu, leeftijd, lengte en gewicht.
Foos wil een verklaring vinden voor zijn voyeurisme, terwijl hij zich anderzijds verliest in plastische beschrijvingen van de seksuele uitspattingen die ook hem prikkelen. Hoos signaleert orale en interraciale seks, homoseksuele en lesbische seks, trio’s en nog perversere seks – en is zelfs getuige van een moord;
Een groot deel van 'Het voyeursmotel' bestaat uit teksten die Gerald Foos in zijn privé-'Dagboek van een voyeur' noteerde. Hij zag zichzelf niet als een perverseling, maar als een serieus onderzoeker van het seksueel gedrag van mensen. Gay Talese is geïntrigeerd, maar wil niets publiceren zolang Gerard Foos anoniem wil blijven. Pas in 2013 geeft Foos toestemming voor publicatie. Gay Talese plaatst het verhaal in een kader en de tekst verschijnt met foto’s als longread in The New Yorker, een van de kranten waarvoor Gay Talese schrijft. Het verhaal roept nogal wat commotie op, onder andere vanwege vermeende onduidelijkheden en onjuistheden.

Het boek bevat enkele foto's.
Op 84-jarige leeftijd komt Gay Talese nog met een spraakmakend boek. Talese, klassiek exponent van The New Journalism, baseert zich in zijn boeken en stukken voor The New York Times en Esquire op feiten en waarheidsgetrouwe dialogen.

In zijn dagboeken – die vijftien jaar omspannen – probeert Foos enerzijds een verklaring te vinden voor zijn voyeurisme, terwijl hij zich anderzijds verliest in plastische beschrijvingen van de seksuele uitspattingen die ook hem aan zijn gerief helpen. Foos signaleert orale en interraciale seks, homoseksuele en lesbische seks, trio’s en nog perversere seks – en is zelfs getuige van een moord;
Een groot deel van 'Het voyeursmotel' bestaat uit teksten die Gerald Foos in zijn privé-'Dagboek van een voyeur' noteerde. Hij zag zichzelf niet als een perverseling, maar als een serieus onderzoeker van het seksueel gedrag van mensen. Regelmatig trekt hij ook harde conclusies uit zijn (beperkte) waarnemingen. Gay Talese is geïntrigeerd, maar wil niets publiceren zolang Gerard Foos anoniem wil blijven. Pas in 2013 geeft Foos toestemming voor publicatie. Gay Talese plaatst het verhaal in een kader en de tekst verschijnt met foto’s als longread in The New Yorker, een van de kranten waarvoor Gay Talese schrijft. Het verhaal roept nogal wat commotie op, onder andere vanwege vermeende onduidelijkheden en onjuistheden.
Echt boeiend vond ik het boek niet omdat er te weinig spirit in zit.

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.