Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

16-01-17

JUF WAZ NOENKA OP DE VLUCHT. Lydia Rood

momredir.gif


 

https://www.youtube.com/watch?v=O0tdLr9NZsc

https://www.youtube.com/watch?v=5_Ubsk5l8Ug&list=PLa7hLnaQ4nucIUut4T_3bfa1FdbVGmF5dJUF WAZ NOENKA OP DE VLUCHT. 9+

Lydia Rood

1617145

Juf Waz Noenka op de vlucht. 9+

Soort Verhalenboek

Leeftijd 9+

Leopold

Ze zong alsof er geen BIBS bestond, uit volle borst en met open mond en zwaaiende armen en dansende benen en lachende ogen. Het was alleen al leuk om naar juf Waz Noenka te kijken als ze zong.

Lydia Rood is een veelzijdige schrijfster van steengoede thrillers, jeugdboeken en sociale romans geschreven heeft. Ze verzamelde niet alleen erotische verhalen van en voor vrouwen ( Zusters in de zonde), ze schreef ze ook zelf. Louter Lust is een bundel met erotische verhalen van haar hand waarin ze bewijst dat vrouwen heel opwindend en origineel over erotiek kunnen schrijven.

In de kinderboeken van Lydia Rood tref je geen perfecte kinderen aan. Net zo min tref je er neurotische schepseltjes aan die wegkwijnen onder massa's grote-mensenproblemen. Haar personages zijn alledaagse kinderen met hun goede en slechte kantjes maar of ze nu jongen of meisje zijn, ze beschikken wel allemaal over een hoog assertiviteitsgehalte en een bijzondere persoonlijkheid. En er zit ook wel de nodige sfeer en spanning in haar boeken die toch wel een bijzondere aantrekkingskracht op kinderen, jongeren én volwassenen uitoefenen.

In haar nieuwste jeugdboek (9+) 'Juf Waz Noenka op de vlucht' treffen we een hele bonte bende aan. De klas van de tweeling Bregje en Bo krijgt een invaljuf. Ze is knap (zeker voor Bo) en tof maar tot hun verbazing spreekt de juf geen Nederlands, maar een vreemde taal namelijk Geender. Maar kinderen leren snel een taal zeker als ze wordt gesproken door iemand die ze graag hebben. En voor de juf met of zonder Geender hebben de kinder een dikke boon. Maar de volwassenen zijn hier absoluut niet gelukkig mee. Ze vinden dat zoiets niet kan: hoe kan zo'n juf de kinderen ooit iets leren? Ze melden dit bij het BIBS (Bureau voor Idiomen en Bargoense Spraken), en algauw wordt de juf achtervolgd door BIBS-spionnen die haar willen opsluiten. En dan is er ook nog de vrouw van het Wetenschappelijk Instituut voor Taal, die de uitstervende taal die de juf spreekt wil preserveren. Maar de kinderen willen niet dat er aan juf Waz Noenka wordt geraakt en ze slaan samen met haar op de vlucht, en dat levert heel wat waanzinnige avonturen en achtervolgingen op. De spanning stijgt en die wordt nog geaccentueerd door de prachtige zwart-witillustraties van Florian Verhagen. Doet een beetje aan een graphicnovel denken. De geheime taal (een mengelmoesje van diverse talen en fantasiewoorden) is in rood gedrukt. Voor wie hier echter niet wijs uit kan is achterin een verklarende woordenlijst opgenomen.

Juf Waz Noenka op de vlucht is een zalig jeugdboek dat de kinderen ook nu weer uitnodigt tot interactie. Voor wie de schrijfster zelf wil horen voorlezen kan ook op you tube terecht. Hamdoe!

André Oyen

 

 

 

22:30 Gepost in BOEKEN, jeugd | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.