Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

26-12-16

De bekeerlinge Stefan Hertmans

index (5).pngDe bekeerlinge
Stefan Hertmans
Uitgeverij Bezige Bij, De
ISBN 9789023499626
Taal Nederlands
Uitvoering Hardcover
Aantal pagina's 288
Verschijningsdatum 2016


Het is begrijpelijk dat de twee verliefden hierheen zijn gekomen.
Het dorp was wel vaker een toevluchtsoord voor passanten en vluchtelingen.Joden in de elfde eeuw, hugenoten in de zeventiende. Wanneer een plek de naam had tolerant te zijn, raakte ze bekend bij mensen op de dool.
Stefan Hertmans (1951) publiceerde romans, verhalen, essays en een groot aantal dichtbundels. In 1995 ontving hij de Driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor de dichtbundel Muziek voor de overtocht (1995). Voor Bezoekingen kreeg hij de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap (1995) en de Paul Snoekprijs (1996). Zijn poëziebundels werden tweemaal genomineerd voor de VSB-poëzieprijs, Muziek voor de overtocht (1995) en Goya als hond (2000). Voor de laatstgenoemde bundel ontving hij de Maurice Gilliamsprijs.
In 2016 was hij de auteur van het Poëziegeschenk Neem en lees en verscheen een eigen bloemlezing uit zijn gedichten over de liefde Een beeld van jou. Tot Hertmans' meest succesvolle prozaboeken behoren de roman Naar Merelbeke (1994, nominatie Libris Literatuur Prijs) en de reisverhalenbundel Steden (1998, nominatie Generale Bankprijs). De roman Gestolde wolken uit 1988 werd bekroond met de Multatuliprijs en de roman in verhalen Als op de eerste dag met de F. Bordewijk-prijs. Na zijn overstap naar De Bezige Bij verschenen de dichtbundel Kaneelvingers (2005), zijn verzamelde gedichten onder de titel Muziek voor de overtocht. Gedichten 1975-2005 (2006), en de essaybundel Het zwijgen van de tragedie (2007) en de roman Het verborgen weefsel (2008). In augustus 2013 verscheen zijn veelgeprezen roman Oorlog en terpentijn. Voor deze roman werd hij bekroond met de AKO Literatuurprijs, de Vlaamse Cultuurprijs voor de Letteren, de Prijs Lezersjury Gouden Boekenuil en De Inktaap 2016. Er werden meer dan 200.000 exemplaren van verkocht en het boek verschijnt in vijftien talen.
De bekeerlinge is zijn nieuwste boek waarvoor hij andermaal heel wat research deed.
Zomers lang brengt Stefan Hertmans door in Monieux, een zuidelijk Frans dorp met uitzicht op de Mont Ventoux, boeken lezend en dolgelukkig met een vrouw die hun huis kuste. Een dorpeling geeft hem een kopie van een oud krantenartikel, dat een tijdje in zijn bureaula blijft liggen. Als hij het eindelijk leest, stuit hij op een intrigerende geschiedenis.
Het slapende bergdorpje blijkt het decor te zijn geweest van een goed gedocumenteerd liefdesdrama aan het eind van de 11de eeuw. In dit klein dorp in de Provence wordt sinds mensenheugenis over een pogrom en een verborgen schat gesproken. Eind negentiende eeuw vindt men in een synagoge in Caïro een hoeveelheid opzienbarende joodse documenten. Stefan Hertmans ontdekt de sporen van een voorname christelijke jonkvrouw uit de elfde eeuw, die een moeilijk leven kende uit liefde voor een joodse jongen. De auteur ging letterlijk achter deze vrouw aan, die samen met haar verboden liefde op de vlucht slaat en een duizelingwekkende tocht aflegt, opgejaagd door alles en iedereen.
In 1091 kwamen David Todros en Hamoutal in Monieux aan. Hamoutal heet eigenlijk Vigdis Adelais, heeft blond haar en blauwe ogen en is de dochter van een Normandische patriciër. Ze heeft in Rouen een beschermde opvoeding gehad, maar is verliefd geworden op de joodse rabbijnszoon. Toen haar vader had ontdekt dat ze heimelijk met hem afsprak en daar een stokje voor wilde steken, is ze op een nacht vanuit de kloostertuin met David naar diens ouders in Narbonne gevlucht. Dat waren Spaanse joden, hoog opgeleid en tolerant. Ze accepteerden haar als proseliete (bekeerlinge) en ze trouwden, maar de ridders van haar vader achtervolgden haar, zodat ze niet konden blijven. Zwanger en aan het uiterste van haar krachten komt Hamoutal met echtgenoot in Monieux aan. Ze moet wennen aan de joodse gebruiken en het harde leven daar. Alle bodem is onder haar zekerheden weggeslagen, maar met passie en wilskracht slaat ze zich erdoorheen. Teruggaan is onmogelijk; ze zou als ketter vervolgd worden en op de brandstapel belanden. Een paar jaar leiden ze een primitief, maar veilig bestaan en krijgen drie kinderen, maar de kruistocht in 1095 maakt een einde aan de rust en vrede in het multiculturele dorp.
De kruisvaarders zijn in grote getalen, willen onderdak en voedsel. Ze overrompelen het dorp en richten een slagveld aan waarin David het leven laat. Alleen met haar jongste kind vlucht Hamoutal oostwaarts. Heel Europa is op drift. Overal zijn godsdiensttwisten, vluchtelingenstromen, wordt er geplunderd, verkracht en brand gesticht. De oude wereld, met haar moeizaam in stand gehouden evenwicht, raakt volledig ontwricht. In Fustat, Egypte, lijkt haar omzwerving voltooid. Ze vindt daar geborgenheid en zelfs welvaart, maar dan krijgt ze een bericht over haar doodgewaande kinderen dat haar hervonden evenwicht flink verstoort en haar drijft om terug te keren.
Stefan Hertmans baseerde zich voor De bekeerlinge op historische bronnen. Dat brengt hem in een chaotische wereld van passie, haat, liefde en dood, en voert hem uiteindelijk van Caïro terug naar het kleine Provençaalse dorp.
Hij heeft zich diepgaand ingeleefd in zijn personage en haar lotgevallen. In prachtige taal en stijl bouwt deze woordkunstenaar gelijk lopend het verhaal van de bekeerlinge op, waar zijn eigen zoektocht aan vast gekleefd is. Een ware literaire krachttoer.

André Oyen

De commentaren zijn gesloten.