Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

25-12-16

A Quiet Passion

yoelry3ool.jpg


A Quiet Passion (2016)

UK/BE 2016, 2u05

regisseur: Terence Davies

Met: Cynthia Nixon, Jennifer Ehle, Duncan Duff, Keith Carradine, e.a.

 

A Quiet Passion’ werd op het 43ste Film Fest Gent met de grote prijs bekroond.

De Britse regisseur Terence Davies maakte al prachtige films over tragische zielen - getuige meesterwerken als 'Distant Voices, Still Lives', 'The House of Mirth', 'The Deep Blue Sea' en zijn voorlaatste film 'Sunset Song'. In deze deels in België opgenomen biopic, focust hij op de negentiende-eeuwse dichteres Emily Dickinson. In de Amerikaanse literatuur is Dickinson berucht en beroemd, maar ze werd pas na haar dood naar waarde geschat. En zoals bij vele geplaagde kunstenaars, ontsproot haar creativiteit niet uit zorgeloos happy wezen, maar uit een combinatie van zelfhaat en het verwerpen van de klassieke rolpatronen.Davies etaleert zijn typische strakke beeldkaders, vloeiende camerabewegingen en een uitgekiend production design.

Emily Dickinson stamde uit een patriarchaal, diepgelovige milieu, een verstikkende omgeving voor een rebelse, onafhankelijke dame als zijzelf, die vooral haar eigen meester wou zijn, en niet haar hele leven de wil van haar vader of echtgenoot wou volgen. Ze trouwde dan ook nooit. Ze gaf veel om haar familie en wilde niet riskeren weggetroond te worden door een man.

 

Op school heeft de jonge Emily geen toekomst, met haar kijk op leven en religie, en ze staat dan vlug weer thuis in het ouderlijke huis, waar er dankzij haar goeie vriendin Vryling Buffam aanvankelijk nog heel wat te lachen valt.

Met het verdwijnen van Vryling Buffam – die echt bestaan heeft, maar hier een samenstelling is van tal van figuren die Dickinson in het huis zag voorbijkomen – verdwijnt ook de luchtigheid uit de film en neemt de tragiek toe. Dickinson sluit zich meer en meer op, voelt zich alleen goed bij haar zus Vinnie, haar ouders en de paar figuren die er over de vloer komen. De heel schaarse buitenbeelden zijn gefilmd op het Dickinson-domein in Amherst, het huis waar de dichteres geboren werd en 56 jaar later zou sterven. De binnenbeelden, het gros van de film, werd gedraaid in de AED-studio’s in Lint. Ook in Kapellen en in de Minardschouwburg in Gent werd er gefilmd.

 

A Quiet passion is een prachtige biopic vol verstilde passie, bijtende zedensatire en cinematografisch vernuft die moeiteloos onderstreept wordt door grootse vertolkingen.

André Oyen

 

00:00 Gepost in DVD, Films | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.