Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

05-01-17

Onze man in Teheran Thomas Erdbrink

index (47).png


 

https://www.youtube.com/watch?v=WOmhZOBaoeI

https://www.youtube.com/watch?v=q8kTv6gol30

 

 

Onze man in Teheran

Thomas Erdbrink

Uitgever: Prometheus

Nederlandstalig 9789044632538 juli 2016

136 p.

 

In Iran kun je als jongere niet zomaar gaan samenwonen. Net als een paar decennia geleden bij ons bemoeit iedereen zich daarmee. De families, die ervoor willen zorgen dat hun dochters en zonen goed terechtkomen, maar ook de staat, die samen met geestelijken vindt dat ongehuwd samenwonen een zonde is. Het gebeurt natuurlijk wel, maar stiekem, zoals alles in Iran.

Thomas Erdbrink (Leiderdorp, 27 januari 1976) is een Nederlandse journalist. Hij is sinds 2002 correspondent in Teheran (Iran) en werkt(e) voor NOS Journaal, Nieuwsuur, NRC Handelsblad, The Washington Post, The New York Times, De Standaard, BNR Nieuwsradio en het Duitse blad NEON Magazine. Hij is een van de weinige westerse journalisten in Iran. In 2016 was hij ook presentator van het VPRO-televisieprogramma Zomergasten.

 

Erdbrink ging na zijn studie aan de School voor de Journalistiek in Utrecht werken als journalist. In 2000 won hij de Ton Hoogenboomprijs voor enkele artikelen (o.a. over asbest en het bezoek van de Japanse keizer) in het Leidsch Dagblad.

Erdbrink doet niet alleen verslag over Iran, maar ook over omringende landen. Zo was hij medeauteur van het boek Welkom Amerika, in jullie graf uit 2007 over Irak na de val van Saddam Hoessein. Volgens Time Magazine is hij een van de belangrijkste twitteraars.

 

In 2015 zond de VPRO de vierdelige documentaireserie Onze man in Teheran uit. Hierin toont Erdbrink zijn werk en zijn leven in Iran. De serie leverde hem de Zilveren Nipkowschijf 2015 op. Ook won hij dankzij de serie de Spaanprijs 2015. Bij de uitreiking van De Tegel kreeg de serie de publieksprijs en de Tegel in de categorie Achtergrond. In januari 2016 won de documentaire tevens de eerste NPO Gemist Award.

Erdbrink is getrouwd met de Iraanse fotografe Newsha Tavakolian, die onder andere voor The New York Times, Time Magazine en National Geographic werkt. Zij maakte hem wegwijs in maatschappij en cultuur van Iran.

Sinds Thomas Erdbrink vijftien jaar geleden Leiden inruilde voor Teheran, bericht hij over het Midden-Oosten en in het bijzonder de Iraanse actualiteit. Over het nucleaire programma, ruzie met het westen, sancties en mensenrechten. Toch is het niet steeds het voorpaginanieuws dat de diepste indruk nalaat. In meer persoonlijke stukken gunt hij de lezers van de Volkskrant en nrc al een aantal jaren een unieke inkijk in de Iraanse huiskamers. en dan maken we kennis met een ander Iran. Een land waar dansen en drinken op een feest verboden is, maar 'harmonieus bewegen' met 'frisdrank' een prima 'bijeenkomst' kan opleveren. Waar zijn schoonbroer een getemde casanova is en de buurvrouw dood neervalt tijdens de fitness. Iraniërs die we van het nieuws kennen als boze baardmannen en vrouwen in het zwart die dood aan Amerika roepen, blijken in het dagelijks leven vaak ook gewone mensen. Mensen die net als iedereen een mening hebben en gewoon een rustig leven willen leiden. Het boekOnze man in Teheran bundelt Erdbrinks mooiste, ontroerendste en meest intrigerende columns die losstaan van de waan van de dag. Met menselijke verhalen uit het hedendaagse Iran sch uift hij heel wat clichés van tafel. Erdbrink is een vlotte en warme verteller, en ik vermoed dat er in hem ook een fictieschrijver verborgen zit, want hij beschikt over een beeldende taal en een knappe schrijfstijl.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.