Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

14-05-17

Wil Jeroen Olyslaegers

9200000057137810.jpg


 

https://www.youtube.com/watch?v=XTrQRtLv7ogJeroen Olyslaegers heeft de Fintro Literatuurprijs gewonnen met zijn roman ‘Wil’. De jury van de Fintro Literatuurprijs noemt het boek 'een ijzersterke oorlogsroman'.

Ook Het Smelt van Lize Spit stond op de shortlist van de Fintro Literatuurprijs, de vroegere Gouden Boekenuil. Naast de twee Vlamingen maakten ook de Nederlanders Richard Hemker (Hoogmoed), Martin Michael Driessen (Rivieren) en Donald Niedekker (Oksana) kans op de prijs.

Olyslaegers won eveneens de prijs van de lezersjury. Een dubbele overwinning dus.

Wil

 

Jeroen Olyslaegers

Uitgever: Bezige Bij B.V., Uitgeverij De

Nederlandstalig 304 pagina's 9789023498438 augustus 2016

We roven aan de mond van de hel , het zijn dramatische tijden en we doen alsof alles normaal blijft. En intussen wil iedereen dansen, dansen, dansen. Onder de Boerentoren, aan het einde van de Meir , is een jazzclub waarin een mens nauwelijks binnen kan op een zaterdagavond.

Jeroen Olyslaegers (Mortsel, 1967) schrijft columns, theaterteksten en proza. Met zijn vorige romans WIJ (2009, genomineerd voor de Gerard Walschap Literatuurprijs) en WINST (2012) maakte hij een rentree in de Nederlandse letteren. In 2014 ontving hij de Arkprijs van het Vrije Woord voor zijn werk en maatschappelijk engagement, en de Edmond Hustinxprijs voor zijn theateroeuvre....

Wil is één lange brief van dichter Wilfried Wils aan zijn achterkleinzoon. De brief vertelt het verhaal over de oorlogsjaren die Wilfried als prille twintiger meemaakt. Tijdens de oorlog is hij politieagent en beginnend schrijver.

Antwerpen wordt bezet door geweld en wantrouwen. Wilfried Wils acht zichzelf een dichter in wording, maar moet zich tegelijk zien te redden als hulpagent. De mooie Yvette wordt verliefd op hem, haar broer Lode durft zijn nek uit te steken voor joden. Wilfrieds artistieke mentor, Nijdig Baardje, is een fervente jodenhater en narionalist. Uiterlijk stoer maar innerlijk heel onzeker probeert Wilfried te balanceren tussen twee werelden, enerzijds de collaboratie anderzijds het verzet.

Meestal vertoeft Wilfried in het verleden gedurende het verhaal maar af en toe keert hij ook naar het heden, de zelfmoord van zijn kleindochter, de tante van de achterkleinzoon, en een lang ziekenhuisverblijf van zichzelf na een val van de ladder van zijn boekenkast. Ook al heeft hij zich zowel door Nijdig Baardje, als door zijn schoonbroer Lode laten meeslepen in foute of/en gevaarlijke milieus toch slaagt Wilfried er in om zowel uit de handen van de vluchtende Duitsers en collaborateurs te blijven als te ontsnappen aan de vergeldingsacties na de bevrijding. Dat betekent echter niet dat hij innerlijk geen strijd van schuld en boete hoeft te voeren.

Jeroen Olyslaegers heeft waarschijnlijk heel veel research moeten doen om het eenzijdig denken over in Vlaanderen én Wallonië ingesleten clichés over de bezetting en de repressie op een heel intelligente manier te kunnen nuanceren en dat door ijzersterke personages te laten vertolken.

Wil is een heel rijk en confronterend boek, waarin heden en verleden in een hele beeldrijke worden vermengd.

André Oyen

 

18:32 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.