Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

20-12-16

De stalkster Mirjam Rotenstreich

index (42).png


 

De stalkster

Mirjam Rotenstreich

Uitgever: de Geus

Nederlandstalig 280 pagina's

9789044534269  2016

 

 

Het voelde als een nederlaag om Binck achter te laten in het ziekenhuis, waar hij ontdaan werd van alles wat voor anderen bruikbaar was. Elsemijn moest zich neerleggen bij zijn beslissing, had de verpleeghundige gezegd.

Mirjam Rotenstreich (*1959 Amsterdam) debuteerde in 2002 met de roman ‘Salieristraat no. 100’. Ze werkte mee aan de uitgave van bloemlezingen en studies over literatuur. Ze is getrouwd met de bekende schrijver A.F.Th. van der Heijden. Hun enige kind, Tonio, overleed op 21-jarige leeftijd aan de gevolgen van een verkeersongeval in Amsterdam. Van der Heijden schreef er de indrukwekkende roman ‘Tonio’ over.

In haar nieuwe roman De stalkster refereert ze naar de myte waarin Orpheus zijn gestorven vrouw Eurydice uit de onderwereld mocht wegvoeren, terug naar het leven, op voorwaarde dat hij tijdens die tocht niet over zijn schouder naar haar zou omkijken. Hij kon de verleiding niet weerstaan – en verloor haar voor eeuwig. De auteur wil weten of het in onze harde werkelijkheid bij hoge uitzondering ook mogelijk is om een gestorven geliefde uit de dood terug te halen.

Het hoofdpersonage Elsemijn is ontroostbaar na de moord op haar grote liefde Binck. Dat hij orgaandonor blijkt, en zijn gekoesterde, nog warme lichaam wordt ‘leeggeroofd’, brengt Elsemijn op een wanhopig idee. Zij heeft namelijk in haar rouw maar één doel: een laatste keer de hartenklop van Binck voelen., de lucht van zijn longen in te ademen.

De vrouw leerde de man kennen toen zij werkte aan haar proefschrift over ‘de vermenging tussen boven- en onderwereld’. Het leek een knappe maar stroeve man maar toch bleek hij wel met haar te willen praten over dit gevoelige onderwerp. De vermenging tussen boven- en onderwereld, dat was zijn werk: als politiefunctionaris infiltreren en ‘zaken doen’ met drugscriminelen in de hoop netwerken op te rollen. Bij nader inzien ziet hij toch af van dat gesprek: de risico’s zijn te groot, maar hij valt wel als een blok voor haar.

Hij werd ook haar grote liefde. Wanneer hij wordt vermoord verliest ze alle redelijkheid.

Binck zijn diepgelovige familie weigert haar betrekken bij de beslissingen rondom zijn dood en begrafenis. Zijn streng-gelovige familie heeft, ondanks haar bezwaren, toestemming gegeven voor orgaandonatie. Zo zijn veel van zijn vitale organen overgeplaatst in anderen. In de maanden die volgen laat Elsemijn zich leiden door het verlangen om Binck bij zich terug te halen. Zij doet veel om haar man terug te halen. Ze overschrijdt grenzen. Ook die van het fatsoen. Net zoals haar man grenzen overschreed en zijn rol in boven- en onderwereld uit het oog verloor. Dat is de conclusie die zijn collega’s moeten trekken die zijn dood onderzoeken. De vrouw levert bruikbare informatie voor de politie, maat voert ook een eigen 'Onderzoek'.

De titel verklaart zichzelf tijdens het lezen. 'De Stalkster' is een verhaal in vier delen, t.w.: Heel, In stukken, Vergaren en Bijeen. De titels van deze vier delen vertellen al veel over het verhaal.

Behalve persoonlijk drama bevat deze roman ook heel actuele onderwerpen die nu maatschappelijke aandacht vragen. Enkele daarvan zijn orgaandonatie, beroepsethiek en rouwverwerking. De roman is heel sterk opgebouwd, kent heel wat spanning, maar had op sommige vlakken wel iets dieper mogen graven.

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.