Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

27-01-17

Leesgroep "Americanah" van Chimamanda Ngozi Adichie

index.png


Leesgroep "Americanah" van Chimamanda Ngozi Adichie De groene waterman
donderdag 2 februari om 20u.
Cover van Moussa"Americanah" van Chimamanda
De leesgroep wordt begeleid voor Edith Aerts en Frans Buelens.
Gratis maar graag inschrijven bij groenewaterman@groenewaterman.beAmerikanah chimamanda

Ngozi Adichie

De Bezige Bij

Nederlandstalig 9789023455028 oktober 2016 508 p.

Ze vond het fijn dat hij hun relatie durfde dragen als een felgekleurd hemd. Soms maakte ze zich zorgen dat ze te gelukkig was. Dan werd ze humeurig en snauwde ze Obinze af en werd ze afstandelijk. En haar blijschap werd iets rusteloos, dat met zijn vleugels in haar fladderde alsof het een opening zocht vaardoorheen het kon wegvliegen.

Chimamanda Ngozi Adichie (Enugu, 15 september 1977) is een Nigeriaanse schrijfster.Zij groeide op in Nsukka, een stad in zuidoost-Nigeria, waar haar beide ouders aan de Universiteit van Nigeria werkten. (Bij toeval woonde ze in het huis waar Chinua Achebe eerder gewoond had). Zelf studeerde ze anderhalf jaar medicijnen aan deze universiteit. In 1996 ging Adichie naar Amerika, waar ze aan verschillende universiteiten ingeschreven stond. Na een periode aan Drexel University in Philadelphia studeerde ze af aan Eastern Connecticut State University. In 2003 haalde ze nog een masters degree aan Johns Hopkins University en in 2008 aan Yale University.

Zij debuteerde met een gedichtenbundel (Decisions) in 1997 en publiceerde daarna een toneelstuk (For Love of Biafra). Adichie’s eerste roman Purple Hibiscus kwam uit in 2003. Daarna schreef ze het boek Half of a Yellow Sun dat in 2006 werd gepubliceerd. De titel van deze roman verwijst naar de vlag van Biafra. In 2009 verscheen een bundel met korte verhalen, The Thing Around Your Neck en in 2012 de roman Americanah.

Ngozi Adichie wordt gezien als een van de belangrijkste Afrikaanse schrijvers van haar generatie. Dat komt doordat ze op een slimme manier persoonlijke verhalen weet te verbinden met een groter verhaal als bijvoorbeeld de geschiedenis van Nigeria, of feminisme. Behalve grote populariteit leverde haar dat ook vele prijzen op (o.a. de Commonwealth Writer’s Prize, de Orange Prize for Fiction en PEN awards. In april 2013 sprak Adichie tijdens de TEDxEuston de lezing Why we should all be feminists uit. Citaten daaruit komen terug in het lied Flawless van Beyoncé. De lezing werd later in boekvorm uitgebracht.

Het verhaal gaat over Ifemelu, een jonge vrouw uit Nigeria die naar Amerika gaat om te studeren.

In de kapperstoel overdenkt Ifemelu haar leven, hoe ze aanvankelijk in armoede in de VS het hoofd boven water hield (met moeite), via een relatie met een blanke Amerikaan een verblijfsvergunning en een bestaan in Amerika verwierf en een fenomeen werd dankzij een populair blog over ras, dat haar een inkomen verschaft dankzij donaties.

In Nigeria speelde ras geen rol voor Ifemelu; ze werd pas een zwarte toen ze in de VS aankwam.

De verschillen in houding ten opzichte van migratie en ras in de VS en het koloniale Groot-Brittannië geven de roman een historisch perspectief - die geschiedenis speelt zich af in de driehoek Afrika-Europa-Amerika. Die onbenoemde geschiedenis laat zich tussen de regels door voelen en geeft de vertelling een fascinerende diepgang.

In Nigeria werden Ifemelu en Obinze hevig verliefd op elkaar. Hun geluk werd wreed verstoord wanneer zij hun land Nigeria wegens de militaire dictatuur moeten verlaten. De mooie, zelfverzekerde Ifemelu gaat in Amerika studeren. Ze ontmoet daar nieuwe mensen, knoopt vriendschappen aan, maar krijgt ook te maken met vernederingen en tegenslag. Obinze besluit naar Londen te gaan en komt terecht in de illegaliteit, een leven waarop zijn burgerlijke opvoeding hem niet heeft voorbereid. Hij keert jaren later terug naar Nigeria, waar intussen een democratisch bewind heerst. Ifemelu keert eveneens terug naar haar vaderland, dat net zozeer veranderd is als zij. Wanneer hun liefde opnieuw opbloeit, worden Ifemelu en Obinze geconfronteerd met de grootste uitdaging van hun leven.

Dan begint Ifemelu haar bezinning. Hoe moet ze als Americanah thuis leven? Hoe bereikt ze Obinze, huisvader en zakenman, na alles wat er is gebeurd?

Het liefdesverhaal is slechts een kapstok voor een moderne roman met ingevlochten blog-elementen en verhalen over zelfmoord, haar, identiteit, gender en ras. Obama wordt in de roman president - en ook verder schetst Adichie een mooi energiek tijdsbeeld, zowel van Nigeria als Amerika.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.