Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

19-12-16

Voor de liefste onbekende : bijna alle gedichten Ingmar Heytze 1970-

index (41).png


 

Voor de liefste onbekende : bijna alle gedichten

Ingmar Heytze 1970-

Uitgever: Uitgeverij Podium B.V.

Nederlandstalig 426 pagina's 9789057597718 april 2016

uit ‘Parfum of palfium’Luister naar de dichter, want ik sta met je te praten & ik zeg/

je jij doet dingen die je ook had kunnen laten ik woon niet/

in een getto & ik leef niet als een schurk met een strot vol/

grote woorden & de diepgang van een kurk ik hou niet van/

die dieventaal waar jij je van bedient/Ingmar Heytze (Utrecht, 16 februari 1970) is al gedurende dertig jaar dichter en schrijver.

Hij begon op 15-jarige leeftijd met dichten. Hij studeerde Algemene Letteren (tegenwoordig Taal- en Cultuurstudies) in zijn geboortestad Utrecht, met als specialisatie Communicatiekunde. In 1997 debuteerde bij met De allesvrezer en trad hij ook op tijdens de Nacht van de Poëzie. In het culturele seizoen 1999-2000 was hij de eerste "huisfilosoof" van het Utrechtse Centraal Museum.

Als freelance journalist werkte hij onder meer voor het Utrechts Universiteitsblad, het hogeschoolblad Trajectum en in het verleden voor Rails en CJP Magazine. Sinds 1999 schrijft Heytze wekelijks een column In de Utrechtse editie van Algemeen Dagblad, het vroegere Utrechts Nieuwsblad.

In 2008 ontving hij de tweejaarlijkse C.C.S. Crone-prijs en in 2016 de Maartenspenning.

Op 5 februari 2009 is Heytze unaniem door de Utrechtse gemeenteraad benoemd tot eerste officiële Utrechtse stadsdichter, hij werd op 15 maart 2009 geïnstalleerd. Als stadsdichter schreef hij diverse gedichten waaronder Groene Daken en Middellange solo voor Jazz-a-Palooza. Hij was stadsdichter tot 2011.

Van zijn bundels werden tienduizenden exemplaren verkocht, zijn gedichten sieren vele gevels in de stad Utrecht, en zijn gelegenheidsgedichten – zoals die over de ramp met mh17 – staan menigeen in het geheugen gegrift.

Na dertig jaar dichterschap en vijftien bundels is het daarom de hoogste tijd voor een allesomvattende verzamelbundel. Nagenoeg alle gedichten vanaf zijn officiële debuut De allesvrezer (1997) tot en met het recente De man die ophield te bestaan (2015) zijn in deze spectaculaire uitgave opgenomen, aangevuld met ongebundelde en nieuwe gedichten.

Voor de liefste onbekende is een even zaligmakende als laagdrempelige en handzame bundel voor eenieder die nader wil kennismaken met een zeer talentvol dichter.

in al deze gedichten zit een intensiteit die woorden extra kracht geeft, tevens staat verwondering en bewondering aan te dringen om gedane waarnemingen te kleuren. De hoofdthema's mogen dan wel leven, liefde en dood zijn toch zijn er ook wel voldoende nevenpaadjes. waar zijn poëzie ritme aan geeft.

Wanneer je dze mooie bundel achter de kiezen hebt kan je wellicht alleen maar besluiten dat deze dichter door zijn lezers wil begrepen worden door gul met helderheid en toegankelijkheid te strooien.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.