Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

16-12-16

Pablo Neruda Hans Dütting

index (40).png


Pablo Neruda
Hans Dütting
Uitgeverij Aspekt B.V.
Nederlandstalig 206 pagina's 9789461537638 maart 2016
Alle productspecificaties
Samenvatting
Ik denk dat er geen dichter is die in staat is geweest mij met zijn gedichten zo totaal om te woelen en in de ban van zijn woorden en beelden te krijgen.
Hans Dütting (1947) is een Nederlands auteur en vertaler. Hij was werkzaam bij het Letterkundig Museum en Documentatie Centrum in Den Haag en het Nederlands Instituut in Parijs; daarna gaf hij tot aan zijn pensioen les in Japanse gevechtkunsten. Thans is hij volledig werkzaam als schrijver en vertaler. Hij vertaalt voornamelijk uit het Frans en het Engels.
Van Pablo Neruda's derde gepubliceerde dichtbundel Viente poemas de amor y una canción desesperada (1924) werden er alleen al tijdens zijn leven, één miljoen exemplaren verkocht; inmiddels heeft de verkoop de twee miljoen exemplaren ruimschoots overschreden, met alle vertalingen meegerekend staat thans de teller op twaalf miljoen exemplaren.
De eerlijkheid gebiedt Hans Dütting te bekennen dat ook hij veel heeft gestolen uit Neruda's gedichten om in brieven indruk te maken op de Franse vrouw die al sinds 1976 zijn leven deelt. Sinds de jaren zeventig wordt Pabl Neruda zijn werk ook veelvuldig vertaald in het Nederlands. De laatste jaren is hij opnieuw in de belangstelling gekomen dankzij romans van Pauline Slot en Hagar Peeters over Neruda's Nederlandse echtgenote en dochter, die hij in de steek liet. Hans Dütting schreef deze monografie over Neruda om zijn grote adoratie met veel enthousiasme, te kunnen gestalte geven. In korte maar gevatte hoofdstukjes belicht hij verschillende kanten van het werk en leven van deze geëngageerde en Nobelprijswinnende dichter.

Pablo Neruda werd geboren onder de naam Neftalí Ricardo Reyes Basoalto (volledig: Ricardo Eliecer Neftalí Reyes Basoalto). Hij noemde zich Pablo Neruda naar de door hem bewonderde Tsjechische dichter Jan Neruda (1834-1891). Het willen voorkomen van een conflict met zijn ouders zou hierbij een rol gespeeld hebben; zij wilden niet dat hij schrijver zou worden. Pablo Neruda werd later zijn officiële naam.

Neruda is geboren in Parral, een stad ongeveer 300 kilometer ten zuiden van Santiago, waar zijn vader bij de spoorwegen werkte.

Op zijn dertiende stuurde Neruda een aantal van zijn gedichten naar de lokale krant, La Mañana. Zijn eerste gedicht heette Entusiasmo y perseverancia (Enthousiasme en volharding). In 1920 stuurde hij meer gedichten naar het literaire blad Selva Austral, onder het pseudoniem 'Pablo Neruda'.

Zijn eerste gedichtenbundel, La Canción de la fiesta, werd gepubliceerd in 1920. In 1923 bracht hij Crepusculario uit, en in 1924 publiceerde hij Veinte poemas de amor y una canción desesperada (Twintig gedichten over liefde en een lied over wanhoop), een van zijn bekendste werken.

De diplomaat Pablo Neruda werd aangesteld als Chileens consul in Spanje, Madrid. Hij was inmiddels getrouwd op 6 december 1930 met de Indisch-Nederlandse Maria Antonia Hagenaar, met wie hij in 1934 een dochter kreeg. Hun kind, Malva Marina, leed aan hydrocefalie, een storing in de afvoer van het hersenvocht (waterhoofd). Bij het uitbreken van de Spaanse burgeroorlog in 1936 ging het echtpaar uit elkaar (na tijdelijk te zijn gevlucht naar Monaco). Pablo Neruda hertrouwde nog twee keer, maar Malva Marina bleef zijn enig kind.Neruda heeft nooit enige aandacht voor zijn dochter gehad, ook niet in zijn werk.
In 2010 is er een boek verschenen over dit 'vergeten kind' onder de titel En het vergeten zo lang van Pauline Slot. In 2015 gevolgd door Malva, een roman door Hagar Peeters.
Een bekend werk van Neruda is Canto General (1950), dat ook in het Nederlands is vertaald. Canto General is een uitgebreid werk over Noord- en Latijns-Amerika. Hij schreef dit als banneling, terwijl hij zich verborgen hield in 1948 en 1949, toen hij vervolgd werd door de regering van Gabriel González Videla (1948-1952), die de Communistische Partij, waarvoor Neruda als senator gekozen was, had verboden.
Neruda kreeg in 1945 de Premio Nacional de Literatura de Chile. In 1971 werd hij onderscheiden met de Nobelprijs voor Literatuur.
Neruda, die al langer in een ziekenhuis werd behandeld voor kanker aan de prostaat, overleed daar aan een hartaanval in 1973. Zijn overlijden vond plaats twaalf dagen na de gewelddadige dood van zijn vriend Salvador Allende, de democratisch verkozen president van Chili. In de nasleep van deze bloedige militaire coup had de dichter besloten om in ballingschap te gaan en het nieuwe regime vanuit het buitenland te bekritiseren. Daags voor zijn vertrek werd hij in een ambulance naar het ziekenhuis gevoerd, waar hij overleed. De nationale begrafenis van de dichter, een openbare manifestatie die verboden was door de nieuwe militaire machthebbers van generaal Pinochet, groeide door de plotselinge verschijning van duizenden in de Chileense straten uit tot de eerste publieke protestmanifestatie tegen de nieuwe militaire dictatuur.

De nabestaanden hebben steeds betwijfeld dat Neruda door een natuurlijke oorzaak was gestorven. Zijn toenmalige chauffeur Manuel Araya verklaarde dat Neruda door een dodelijke injectie om het leven is gebracht. Onderzoeksrechter Mario Carrera had voldoende aanwijzingen om het stoffelijk overschot op 8 april 2013 te laten opgraven om mogelijks de doodsoorzaak opnieuw vast te stellen. Laboratoria met wereldfaam in India, Zwitserland, Duitsland en de VS hebben aangeboden om mee te werken. Uit het onderzoek is gebleken dat Neruda niet vergiftigd is. In de lichaamsweefsels zijn geen chemische substanties aangetroffen die niet te maken hebben met zijn behandeling tegen prostaatkanker. In een ministerieel document van maart 2015 werd het echter "duidelijk mogelijk en hoogstwaarschijnlijk" genoemd dat de dood van Neruda het resultaat was van een interventie door derden. In november van dat jaar gaf de onderzoeksrechter opdracht om nieuwe testen uit te voeren naar substanties die niet eerder waren gezocht.
Veel nieuws brengt de auteur in deze monografie niet aan maar voor de mensen die Pablo Neruda willen ontdekken zeker en vast een aanrader.
Al met al is dit meer een losse verzameling weetjes over en rond het leven en het werk van de Chileense dichter dan een samenhangende monografie.
André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.