Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

01-02-17

India : een reisboek Ad van Schaik

index (38).png


 

India : een reisboek Ad van Schaik

Aspekt, Uitgeverij

ISBN 9789461539366

Taal Nederlands

Uitvoering Paperback

Aantal pagina's 176

2016

Iedere Indiër die de hoofstad bezoekt, komt hier op Rajghat de laatste eer bewijzen aan Ghandi. Hier kan ik ook met eigen ogen constateren dat dit enorme land, bijna honderd maal groter dan Nederland, een bonte verzameling bevolkingsgroepen kent. Sommige Indiërs zijn zo zwart als een Afrikaan, de anderen zo blank als een Europeaan. De een leeft in de vrieskou van de Noordelijke Himalaya, de ander in het tropisch warme zuiden.

Journalist Ad van Schaik, een echte India routinier, heeft een nieuwe reisgids geschreven over India. Daarin beschrijft hij uitvoerig over de nalatenschap van de VOC in India. Zo ontdekte hij bijvoorbeeld in Hyderabad de plek waar de VOC honderden jaren geleden al katoen inkocht. Ad van Schaik is gefascineerd door India, een land dat hij tientallen malen bezocht. Voor zijn artikelen in kranten en tijdschriften ging hij steeds op zoek naar minder bekende facetten van het land, zo vond hij in Agra de Baby Taj en in Mumbai de mooiste voorbeelden van Victoriaanse architectuur. De auteur bezoekt de verlaten stad Fatehpur Sikri en hij reist naar Bihar voor het rijke boeddhistisch erfgoed in de vorm van tempels en pelgrimsoorden. In Orissa vindt hij de mooiste zonnetempel van Azië en inTamil Nadu brengt hij een onvergetelijk bezoek aan de duizend jaar oude hindoetempel van de priesterkaste de Deekshitars. Ad van Schaik had in India de moed de gebaande paden te verlaten. Hij vond toen schatten die hij in dit boek beschrijft.

Hoewel hij beweert niet over de problemen van het land te schrijven, stipt hij deze af en toe wel aan. van Schaik vermeldt frequent wat hij denkt en voelt, doet en gaat doen. Daarnaast citeert hij gesprekspartners en andere auteurs.

Voor zijn tientallen publicaties in kranten en tijdschriften en radioreportages over India ontving Ad van Schaik in 2008 uit handen van Pranab Mukherjee, toen Minister van Buitenlandse Zaken en sinds 2012 President van India, de prestigieuze 'Award for best foreign journalist for India'.Van Schaiks liefde voor het land spat ook nu weer van de bladzijden.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.