Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

07-01-17

Duetten : gedichten Erik Jan HarmensIlja Leonard Pfeijffer

index (37).png


 

Duetten : gedichten

Erik Jan HarmensIlja Leonard Pfeijffer

Lebowski, Amsterdam. 88 blz. € 17,50.

9789048832200

We leven hier een tandpastareclame na /

Verkrampt en grimmig grijnzend in de camera /

Ik snap het wel dat iemand maait met zijn geweer /

Beschiet en blaas maar op die boel. Het gaat niet /meer’/

In deze bundel treffen we gedichten met gedichten van twee dichters. Ilja Leonard Pfeijffer (1968) is classicus en won als dichter en als romancier prestigieuze prijzen, zoals de Jan Campert-prijs en de Libris Literatuurprijs. Erik Jan Harmens (1970) was in 2002 de eerste Poetry Slam-kampioen in Nederland en schrijft naast poëzie ook romans. In dertig, overwegend rijmende, ‘duetten’ laten zij om beurten hun poëtisch kunnen zien. Ze kwamen in een e-mailwisseling tot stand tussen medio 2015 en medio 2016. Het is een soort pingpongspel over diverse onderwerpen gaande van Griekse literatuur, seks en van alles en nog wat. Het alcoholisme dat Pfeijffer en ´Westmalleman´ Harmens beiden jarenlang met zich meetorsten en uiteindelijk overwonnen ( waarover beiden eerder schreven, respectievelijk in Brieven uit Genua en Hallo, muur) komt veelvuldig aan de orde. Verrassend genoeg wordt het afkicken niet gepresenteerd als een van daadkracht getuigende triomf. Integendeel, er wordt met openlijke nostalgie teruggeblikt op de tijden dat er nog gedronken werd en de oplossingen vloeibaar waren. Het verworden tot geheelonthouder voelt als een kater en de ‘onwennig vast[e]’ koers wordt dan ook door beide dichters gehekeld. Deze duetten is geen traditionele correspondentie van schrijvers, maar een coproductie die in interactie tot stand kwam. Wie welke strofe schreef, is gemarkeerd in initialen.

Al ruim een eeuw wijzen filosofen, dichters, musici en kunstenaars op hoe een overgave aan luxegoederen, massamedia en technische speeltjes de ziel en diepere zingeving van de burger en maatschappij heeft uitgehold. Pfeijffer en Harmens vernieuwen deze kritiek echter op eigenzinnige wijze en plaatsten die midden in deze tijd – waardoor hun gedichten overlopen van urgentie..

. Hoewel de dichters beiden soortgelijke thema’s te lijf gaan, hebben ze ieder natuurlijk hun eigen uitgesproken stijl. Pfeijffer voor de gepaard rijmende alexandrijnen die hij bijna tot zijn handelsmerk lijkt te maken, Harmens tot een veel vrijer vers, dat een heel enkele keer zich een beetje aanpast aan die alexandrijnen maar over het algemeen is hij veel, veel vrijer: regels van zeer wisselende lengte, zonder metrum en meestal zonder eindrijm.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.