Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

04-01-17

Oude Wereld, Nieuwe Wereld : reizen gedurende een overgangstijdperk

index (30).png


 

Oude Wereld, Nieuwe Wereld : reizen gedurende een overgangstijdperkAuteur: Adjiedj Bakas

Auteur: Vinco David

Uitgever: Dexter

Nederlandstalig 166 pagina's 9789491932243

Reizen is een passie van ons beiden, en schrijven is dat ook. In deze zeven verhalen komen deze passies bijeen. Net als onze liefde voor het moois dat mens en natuur hebben voortgebracht, voor kunsten en ambachten, en bovenal ook voor mensen.

Adjiedj Bakas (Nickerie, 1963) studeerde Communicatiewetenschap en werkt als auteur en spreker. Hij wordt de 'trendwatcher des vaderlands' genoemd en van zijn trendboeken werden meer dan 700.000 exemplaren verkocht.

Vinco David (Leiden, 1961), van huis uit politicoloog, is schrijver en senior manager bij een internationale verzekeraar. Eerder verschenen van zijn hand de romans Mannenharem en Achter het riet. De beide heren vormen een echtpaar en zijn beiden door het reisvirus gebeten

Oude wereld Nieuwe wereld bevat zeven reisverhalen met culturele en politieke diepgang. Een van de reisverhalen gaat over Israël, waar de schrijvers toevallig waren toen de Gaza-oorlog uitbrak .Andere landen die aan bod komen: Cuba, Suriname, Peru, Marokko, Jordanië, India en Letland. In de verhalen wordt ook ruim aandacht besteed aan het Joodse leven in en de Joodse geschiedenis van de diverse landen. Ze besteden ook aandacht aan andere culturen, leefvormen (vooral in verband met homoseksualiteit) en historiek.

We leven nu niet in een tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperk. Al reizende door verschillende regio's is dat voor het duo goed merkbaar. In de opkomende economieën wonen veel jongeren. Hun jeugdige energie, ambitie, verlangen naar een nieuwe toekomst bepalen er de sfeer en cultuur. Haastig, technologie gulzig omarmend, kansen pakkend. Tegenover deze nieuwe wereld staat de oude wereld, van landen en regio's die al decennialang vrede en welvaart kennen. Daar domineren ouderen de sfeer en cultuur. Is een zekere vermoeidheid normaal. Is behoud van verworvenheden belangrijk. Is er ook veel om trots op te zijn. Maar dreigt de transitie naar een openlucht bejaardenhuis. Maar oude en nieuwe werelden vermengen zich, overal waar het tweetal heeft en de geschiedenis herhaalt zich wellicht, alleen de vorm is anders. Het echtpaar Adjiedj Bakas (1963) en politicoloog Vinco David (1961) vertelt Onder de wijdse titel Oude Wereld (veel ouderen en stagnatie) en Nieuwe Wereld (veel jongeren en vernieuwing) hun reisverhalen vanuit Nederlands perspectief en bindelen zo vijf werelddelen in één boek. Adjiedj bijvoorbeeld is geboren in Suriname maar ook daar primeert de Nederlandse blik weer.

Het is vast en zeker een werk dat verrassende inzichten biedt voor wie geïnteresseerd is in deze landen.

André Oyen 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.