Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

11-12-16

Herman Koch: De greppel

index (45).png


Herman Koch: De greppel. Ambo Anthos, 320 blz. € 21,99

9789026332296

Ik werd een undercoveragent in mijn eigen huis. Van achter de krant bestudeerde ik mijn vrouw.’

Herman Koch (1953) was bekend als televisiemaker (‘Jiskefet’) en is inmiddels wereldberoemd geworden met ‘Het diner’. Die roman werd verkocht aan achtenveertig landen en stond wekenlang op de bestsellerlijst van The New York Times. De Amerikaanse verfilming, ‘The Dinner’, gaat in 2017 in première. Zien nieuwe roman‘De greppel’ gaat over macht, jaloezie en is een onmiskenbare Herman Koch.

 

Het hoofdpersonage van De greppel is de burgemeester van Amsterdam. Robert Walter, door lokale krant geroemd als “menselijke burgemeester,” is de verteller van de roman. Een witte man van middelbare leeftijd die is getrouwd met een buitenlandse vrouw met een puberdochter die door hem in de roman schuilnamen hebben gekregen, een succesvolle en charismatische man die verkeerd met de groten van de aarde als de Franse president François Hollande en ex-president Bill Clinton, en president Obama aanschuift. Robert mag uiterlijk heel zelfzeker overkomen maar innerlijk klopt dat niet. Achter de stoere façade gaat een behoorlijk onzekere man schuil vol met vooroordelen en enigszins verhulde verwijten. En hij vermoedt dat zijn vrouw vreemdgaat. In de marge van de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie ziet hij zijn echtgenote wel érg hard lachen om Maarten van Hoogstraten, een man die hij niet kan luchten de wethouder van milieu (en de windmolens). Dat beelt blijft in hem broeden, en roept behoorlijk wat paranoïa op. Het vermoeden groeIt uit tot een scenario, tot meerdere scenario's die Robert volgen in zijn dagtaak, maar ook thuis, op een reisje naar Parijs met zijn vrouw enz.

Alles in zijn hoofd wordt een teken van die vermoede affaire, zonder de bewijskracht van enig zichtbaar teken of signaal. Het zorgt voor een constante duistere spanning in de roman die zo typerend is voor het werk van Herman Koch. Maar er komen ook nog enkele actuele thema’s aan bod zoals het recht op een zelfverkozen levenseinde op basis van een voltooid leven, klimaatverandering en een journaliste die de burgemeester confronteert met compromitterende gebeurtenissen uit het verleden.

Langzaam maar zeker raakt Robert zijn greep op de werkelijkheid kwijt en wordt zijn leven onverhoopt een puinhoop. De greppel, is een ietwat broeiërige roman die zijn lezers in zijn ban houdt.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.