Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

28-12-16

Daedalea - Een vertelling in gedichten en prozagedichten – Tomas Lieske

index (43).png


 

 Daedalea - Een vertelling in gedichten en prozagedichten – Tomas Lieske

Auteur: Tomas Lieske

Uitgever: Querido

Nederlandstalig 75 pagina's 9789021403175 augustus 2016

Dit zachte wiegen geldt als intro, nu de strekcorrect, maar dan snel omhoog opdat allesaan mijn lijf lustig gaan vibreren.Met onze mond kan ook. En als u wiltmit Regenhut. Ik zet mijn onderlijfrechtop als varkensleren theemuts, als tiara,als helmhoed van verborgen en nauwelijksbeschreven wilde stammen, teken van machtvan tovenaars, tirannen, tegenpausen.Het rood is koninklijk bloed vergotenin eeuwenoude twisten. Het blauwis mist en nevel rond stille boerenhoeven.Het geel is het stroeve, afgebakend lichtvan gebrandschilderde namen. Neem,mevrouw, het geile groen in overgave,gillend, volledig in het zicht.

Tomas Lieske (Den Haag, 8 juni 1943) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de universiteit in Leiden en was leraar aan het Haags Montessori Lyceum.

Van 1979 tot 1985 studeerde hij vervolgens dramaturgie in Amsterdam en hij liep stage bij Erik Vos van toneelgroep De Appel.

Lieskes debuut bestond uit gedichten die in literaire tijdschriften verschenen. In diezelfde periode werd hij benaderd om voor Tirade een poëziekroniek te schrijven. Deze essays kwamen terecht in Een hoofd in de toendra. Toen deze bundel verscheen had Lieske al twee dichtbundels op zijn naam staan.

Van 1987 tot 1995 vormde hij, samen met Robert Anker en Willem Jan Otten, de redactie van het tijdschrift Tirade.

In 1992 debuteerde hij met proza.

Voor zijn prozadebuut Oorlogstuinen (1992) kreeg hij de Geertjan Lubberhuizen-prijs.

Met de roman Franklin won hij in 2001 de Libris Literatuur Prijs en de Inktaap.

Voor zijn dichtbundel Hoe je geliefde te herkennen werd hem in 2007 de VSB Poëzie-prijs toegekend.

In 2012 kreeg hij de Littéraire Witte Prijs voor Alles kantelt.

De gedichten van Tomas Lieske zijn uniek. Ze zijn wonderlijk bizar, eigenzinnig, geestig: droombeelden van een dichter. De onderwerpen komen uit diverse tijden en plaatsen, waarbij kennis van en belangstelling voor mythologische verhalen opvalt.

In het vierdelige stemmenspel, een vertelling in gedichten en prozagedichten, Daedalea, zijn poëzie en proza met elkaar vervlochten en viert de symboliek hoogtij. Dichter en romancier Lieske laat acht Afrikaner ‘klonkies’ op straat in Parijs een stemmenspel opvoeren rond Mosje – die ‘van gestolen moment naar verloren ogenblik’ leeft.

Klonkies is Zuidafrikaans voor kleurling, meest jonge mannen. Eelementen uit die taal vinden we dan ook in deze bundel terug. Het spel bestaat uit vier delen of bedrijven en dertien taferelen. Het eerste bedrijf gaat over de terugkeer van Keto Stiefcommando, de hoogvlieger à la Daedalus. Daedalea is de doolhofzwam (Daedalea quercina), een schimmel uit de stam der steeltjeszwammen.

Het is alles maar een spel, een Shakespeariaanse droom, maar ondertussen hebben we meegeleefd met de clochards en de Afrikanen en ook met de Pakistaan die voor een slagerswinkel ligt te sterven, tot grote zorg van de slager, niet vanwege de Pakistaan, maar vanwege het wegblijven van de klanten.

Daedalea is echt geen gewone bundel met gedichten, maar een fascinerende vertelling in poëzie.

André Oyen

 

00:04 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.