Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

18-12-16

We leven in water Jess Walter

index (33).png


 

We leven in water

Jess Walter

Vertaling Nicolette Hoekmeijer

Marmer, 2016 206 p.Oorspr. Titel We live in water

ISBN9789460682827 (paperback)

Leven we in water? Hij zag hoe de vis tegen de onzichtbare grenzen van zijn wereld op botste, hoe hij zich omdraaide, de andere kant op zwom en zich weer omdraaide toen hij voelde dat er nog een muur was, en nog een en nog een en nog een.

Jess Walter is een romancier met een ongekend groot talent. Met zijn deels historische roman Schitterende ruïnes brak hij in 2014 door bij het grote publiek in Nederland. En terecht, want hij werkte vijftien jaar aan dit fenomenale genre-overstijgende boek, dat hij heeft kunnen polijsten tot een meesterwerk. Naast romans schrijft Walter thrillers en korte verhalen. Enkele verhalen zijn gebundeld in We leven in water.

Jess Walter (1965) debuteerde in 2001 met Over Tumbled Graves. Daarna volgden vijf romans, waaronder National Book-award finalist The Zero en The Edgar Allen Poe-award winnaar Citizen Vince. Hij woont in Spokane, Washington.

De verhalen in We leven in water zijn delicaat, schrojnend als krassen op een huid of een hart.De bundel opent met een zwerver die geld bij elkaar sprokkelt om het nieuwe Harry Potter-boek te kopen voor zijn zoon, die verblijft bij een streng religieus pleeggezin. Met de dood van zijn vrouw is de man aan lager wal geraakt,waardoor hij niet meer voor zijn kind kan zorgen. Alle verhalen gaan over de loners, losers en desperado's van de maatschappij, die hoopvolle of juist wanhopige dromen koesteren.

Verval, komt in het hele boek terug. De hoofdpersonen, overigens allemaal mannen, zijn gescheiden, hebben een problematische verhouding met hun kind en komen in aanraking met prostitutie, drank en gokken. Jess Walter neemt de lezer mee in de denkwereld van zijn hoofdpersonen, waardoor hun onaangepaste gedrag geloofwaardig overkomt. Het zijn stuk voor stuk prachtige miniatuurtjes van menselijk falen en vervlogen idealen.

André Oyen 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.