Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

21-12-16

Ik proef iets wat bedorven is (hekeldichten)

index (32).png


 

Ik proef iets wat bedorven is (hekeldichten) ; ISBN 97890 5452 303 1; gebonden in harde kaft; € 19,90

Daniël Dee Alexis de Roode & Benne van der Velde (red.)

Wat toont de Belg thans aan Euroop?/

Een onbesuisde laffe hoop

sluipmoorders, zwetsers en verraders,/

doe 't klein getal, nog bij 't verstand.

Ik proef iets wat bedorven is” is de eerste dedicated bloemlezing van Nederlandse hekeldichten sinds 1938, onder redactie van Alexis de Roode, Daniël Dee en Benne van der Velde. Boosheid is van alle tijden en daar ongenuanceerd over schrijven ook.

Dichters in deze bundel zijn kwaad op andere landen, andere mensen, de wetenschap, de politiek, God en de goddelozen en ook op elkaar. Ten onrechte wordt gedacht dat hekeldichten om te lachen zijn, deze bloemlezing laat zien dat hekeldichten (ook) groots, ernstig en complex kunnen zijn. Al met al laat deze bundel vooral zien dat beschimpen mooi kan zijn, vooral als het in stijl gebeurt.

En zo mogen wij getuigen zijn van hekelende grootheden als Willem Bilderdijk, Hugo Claus, Willem Elsschot, Hans Favery, Gerrit Komrij, Willem Kloos, Lucebert, Ilja Leonard Pfeiffer, J. Slauerhoff, M. Vasalis, Joost van den Vondel en Driek van Wissen.

Deze bloemlezing is samengesteld door drie dichters die pleiten voor een herpositionering van het hekeldicht als belangrijk genre binnen de poëzie. Er is gekozen voor themahoofdstukken, zoals 'tegen klein leed' of 'tegen dichter x' en niet voor een ordening op grond van jaartal/dichter. Dit geeft de bundel het karakter van een collage. Het is een fraaie bundel vol gekanaliseerde woede voor wie (h)erkenning zoekt. Ontlading voor diegene die zich niét zo bloot zou durven geven. Een bloemlezing als deze past vast en zeker in het huidige tijdsgewricht.

André Oyen

 

 

00:00 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.