Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

21-03-17

Het dilemma van Otto Warburg van Eric de Brabander

het-dilemma-van-otto-warburg-eric-c-de-brabander-boek-cover-9789062659340.jpg


 Dinsdag 21 maart, is het de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, ter herdenking van het bloedbad door de ordediensten op vreedzame demonstranten in Sharpeville (Zuid-Afrika) in 1960.

Het dilemma van Otto Warburg 

Auteur: Eric C. de Brabander

Uitgever: Knipscheer, Uitgeverij In de

Nederlandstalig 284 pagina's 9789062659340 oktober 2016Je kan me laf noemen, of erger, onverschillig. Achteraf denk ik dat ik verkoos een struisvogel te zijn, net zoals zoveel andere Brave Duitsers in dit bruut verkrachte land. Denk wat je wilt. Want uiteindelijk ben ik een wetenschapper. Voor de oorlog, tijdens de oorlog en nu, erna!’Eric C. de Brabander (1953) debuteerde in 2009 met Het hiernamaals van Doña Lisa. Daarna volgden Hot Brazilian Wax en het Requiem van Arthur Booi in 2011 en De supermarkt van Vieira in 2013. Het dilemma van Otto Warburg is zijn vierde roman

Het dilemma van Otto Warburg verenigt de Europese en de Caribische geschiedenis van de twintigste eeuw in romanvorm: een wetenschapper Nobelprijswinnaar verricht baanbrekend kankeronderzoek in Duitsland. Een moeder en dochter overleven de verschrikkingen van Buchenwald en vestigen zich op Curaçao, om hun leven weer in eigen hand te nemen. Beide vrouwen zijn hevig getraumatiseerd, vooral de dochter die getuige was van medische experimenten op joodse mensen. Een jonge arts breekt zijn specialistenstudie af en is ooggetuige van onmenselijke wreedheden in Frans postkoloniaal Afrika. Deze zoon van een aanhanger van de Dominicaanse dictator Trujillo neemt na een geweldsincident de wijk uit Parijs waar hij zijn specialistenstudie volgde, om in ballingschap te gaan op datzelfde Curaçao. In schokkende details verbindt Het dilemma van Otto Warburg een beeld van de Duitse Endlösung in de Tweede Wereldoorlog aan het onverholen racisme en de bloedige onderdrukking onder het Trujillo-bewind in de Dominicaanse Republiek. De tegenstelling tussen wetenschap en morele verantwoordelijkheid, menselijke wreedheid en slachtofferschap wordt in deze roman onder de aandacht van de lezer gebracht.

De figuur Otto Warburg speelt eigenlijk een sleutelrol in dit boek. Albert Einstein, een vriend van zijn vader, heeft Warburg ervan overtuigd dat de wetenschap, de academische wereld, voor hem de beste plek was. Daar spelen immers slechts de universele wetten van het heelal waaronder het Darwinisme. Waar goed noch kwaad bestaat. Otto Warburg is zo stellig van de noodzaak van zijn onderzoek dat hij zich onkwetsbaar acht. Zo slaat hij het aanbod af in Engeland te gaan werken en dat terwijl het al overduidelijk is dat er voor hem als jood in Duitsland niet langer ruimte is. Ziende blind is hij voor de kanker die Duitsland aanvreet. Anderzijds probeert hij uit te zoeken welke rol suiker, volgens hem het meest achterbakse gif dat een mens tot zich kon nemen, speelt in kankerbestrijding. Heel lang na WOII vragen wetenschappers zich af welke rol heeft het onderzoek en zijn resultaten gespeeld in de medische experimenten van de nazi's. Ook maken velen de bedenking waarom Warburg de oorlog heeft kunnen overleven.

Door diverse verhalenlijnen gaandeweg in de roman samen te laten komen weet Eric de Brabander niet alleen de lezer aan zich te binden, maar ook meer verhalen te vertellen. Met grote sprongen gaat hij door ruimte en tijd en ieder tijdsmoment brengt intense leeservaringen met zich mee. Met Het dilemma van Otto Warburg heeft Eric de Brabander een belangrijk en intrigerend boek geschreven. Het levert belangrijke vragen op rond ethiek, moraliteit en Darwinisme

André Oyen

 

10:23 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.