Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

17-12-16

Er loopt een gedicht voor mij uit : bloemlezing Guillaume van der Graft

index (35).png


 

Er loopt een gedicht voor mij uit : bloemlezing Guillaume van der Graft

Bloemlezing door Ingmar Heytze

Uitgever: Atlas Contact

2016

ISBN 9789025447045

24,99

160 blz.

Ja en Nee/Op iedere boom schrijf ik ja /

maar nee op de bladeren/in iedere steen schrijf ik nee /

maar ja over de stad/ik schrijf ja over jaren /

nee schrijf ik overdag/neemiddaglicht het vale /

ik schreef nee op haar haren/maar ja in de palm van haar hand/

Ja, op zich wel mooi, zo’n ode aan een dode dichter./Ingmar Heytze bracht Guillaume van der Graft, of Willem Barnard, zoals hij werkelijk heette en met wie hij bevriend was, een postume ode, in de vorm van een bloemlezing uit zijn geheel werk.

Van der Graft is de dichtersnaam van dichter, essayist en theoloog Willem Barnard (1920-2010). Barnard publiceerde talloze gedichtenbundels en beschouwingen over de Bijbel. Bekende publicaties zijn onder meer Lijfeigen. Liefdespoëzie 1942-2002 en de dagboeken Anno Domini en Een dubbeltje op zijn kant.

Met Praten tegen langzaam water (De Prom, 2007) maakte Van der Graft de balans op van zijn gehele oeuvre, uit de periode 1942-2006. Uit het werk selecteerde Van der Graft wat hij wilde overleveren.

Willem Barnard kreeg laat erkenning bij dichters van na 1950/1960, zoals Ingmar Heytze die deze keuze van meer dan honderd gedichten samenstelde en inleidde, na twaalf jaar vriendschap. Het was voor hem een hele opgave om een een selectie te maken die als een soort reisgids tot het veel omvangrijker gepubliceerde werk kon gelden.

Van der Graft was een vrij conventioneel dichter die zijn observaties over vogels, de bomen, de zee, de dingen om zich heen, omzette in woorden om er zo monument van te maken. Het is van alledag en spreekt over geboorte, leven en dood zonder ophouden. De gedichten zijn hier chronologisch geordend naar de laatste versie, uit 2007 of 1997. De dichter bleef attent, vooral op klank en metrum. Deze moderne verzen rijmen of de woorden zijn anders verbonden, door alliteratie of regelval, om de indruk op de lezer te versterken. Sommige verzen zijn heel kort, maar werken lang na. Ingmar Heytze verklaart in zijn verantwoording deze uitgave chronologisch te hebben geordend. Naar het einde toe wordt Van der Graft merkbaar vrijer in zijn vorm, een wat lossere stijl met een ruimer arsenaal aan woorden. In die zin is Er loopt een gedicht voor mij uit toch wel een soort ontwikkelingsgeschiedenis van een dichter geworden. Persoonlijk vond ik het nogal een mooie, nostalgische ontdekkingstocht door het werk van een mij vrij onbekend dichter die zijn liefde voor taal en religie echt niet onder stoelen of banken stak.

André Oyen

 

 

00:00 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.