Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

01-12-16

The Normal Heart

97706.300.jpg


Wereldaidsdag

The Normal Heart
Regie: Ryan Murphy
Cast: Mark Ruffalo, Julia Roberts en Jim Parsons
Drama: VS - 2014 - 132 minuten
Taal: Engels gesproken - Nederlandse ondertitels
Het is 1981. De medische wereld wordt ruw opgeschrikt door een mysterieuze nieuwe ziekte die alleen homoseksuelen lijkt te treffen en daarom oorspronkelijk GRID (gay-related immuno deficiency) wordt genoemd. The Normal Heart, geregisseerd door Emmy-winnaar Ryan Murphy en geschreven door Oscar genomineerde Larry Kramer, vertelt heel intensief het verhaal van het begin van de aidscrisis in het New York van de vroege jaren '80. De film is gebaseerd op Kramers gelijknamige toneelstuk dat werd bekroond met een Tony Award, en biedt een genadeloze blik op de Amerikaanse aidspolitiek. Een wereld waarin homoactivisten zij aan zij met hun bondgenoten in de medische gemeenschap strijden voor hetzelfde doel: de waarheid over de opkomende epidemie aan het licht te brengen in een stad en een land in ontkenning en homifobie. Vlammende optredens van een sterrencast met onder meer Oscar-genomineerde Mark Ruffalo, Matt Bomer, Taylor Kitsch, Emmy-winnaar Jim Parsons, en Oscar-winnares Julia Roberts. De schokkende wijze waarop het verplegend personeel met de aidspati・ten omgaat en de geringe interesse vanuit het homomilieu, zijn voor schrijver Ned Weeks een directe aanleiding om "Gay Men's Health Crisis" (GMHC) op te starten, een organisatie die zich inzet om informatie over aids te verspreiden en medisch onderzoek te stimuleren. Maar de zeer confronterende communicatiestijl van Ned Weeks doet de gemoederen soms hoog oplaaien. De strijd van GMHC voor aandacht en ondersteuning van pers, politiek, medische wereld en publiek wordt in deze beklijvende film zeer direct in beeld gebracht.
Het verhaal begint met een scene waarin een behoorlijke groep homo's op het strand zit te feesten. Om een aantal van deze homo's draait het verhaal waaronder hoofdrolspeler Mark Ruffalo (in de rol van Ned Weeks).
Nadat één van deze homo's snel komt te overlijden, ontstaat er paniek. Omdat de homogemeenschap destijds nog gevoelig lag in de maatschappij proberen bestuurders het in de doofpot te stoppen. De opbouw van dit verhaal is goed en hetzelfde geldt voor de uitvoering ervan die best aangrijpend is en soms zelfs schokkend.
Zoals gezegd is de kracht van deze film de cast en ze doen het allemaal behoorlijk overtuigend en de vele dialogen zijn interessant en boeiend. Met name Matt Bomer in de rol van Felix Turner (de vriend van Ned Weeks) die besmet is geraakt met HIV-AIDS is groots.
André Oyen

08:53 Gepost in DVD, Films | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.