Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

29-11-16

Slordig met geluk : gedichten Menno Wigman

index (25).png


Slordig met geluk : gedichten Menno Wigman

Prometheus, Amsterdam, 64 blz. € 14,95. 9789044623635 (paperback)

Intensive care/Twee weken in mijn eigen graf gekeken,/

zo diep dat ik het haast begeven had./

Mijn hart was op, mijn borstkas stond op breken,/

ik vocht verward, verweesd en afgemat,/

een nietig schaakstuk uit de Rubáiyát,/toen worstelde ik me weer naar het leven./

Een droom binnen een droom, een flits, ik zag/

het natte graf dat mijn geboorte was/

en zwom naar licht dat kwistig droop van licht./Twee weken in mijn eigen graf gekeken,/

zo diep dat ik het grondwater zag staan –/

mijn borstkas blafte, o, ik ging eraan./Twee weken in mijn eigen graf staan staren./

De dood die, toen ik keek, van water leek./Menno Wigman kreeg door het enthousiasme van zijn leraar Nederlands Lex ter Braak, belangstelling voor poëzie. Hij debuteerde jong: in 1985 verscheen Two poems, een door zijn leraar Oude talen, Willem Kramer, in kleine oplage gedrukt boekje, met een linosnede van Lex ter Braak. Bij dezelfde marge-drukker, onder de naam Mercator Pers, zouden in de loop der jaren nog een zestal uitgaven verschijnen.

In 1984 verhuisde Wigman naar Amsterdam om Nederlands te studeren. In deze jaren publiceerde hij ook een dichtbundel in eigen beheer en gaf hij een literair eenmanstijdschrift uit, dat hij volschreef onder decadente pseudoniemen als Guillaume de Bazelaire en Arthur von Salis. Als bijbaantje werkte hij bij een hoofdstedelijk antiquariaat. Zijn scriptie ging over de jonggestorven dichter Nico Slothouwer.

Zijn officiële debuut verscheen in 1997 onder de titel 's Zomers stinken alle steden. De bundel werd goed ontvangen en spoedig herdrukt.

Menno Wigman was redacteur van het literaire tijdschrift Zoetermeer, en is tegenwoordig verbonden aan het tijdschrift Inkt! en de literaire bladen Awater en Kinbote. Hij vertaalde gedichten van Baudelaire, Thomas Bernhard, Else Lasker-Schüler en Rilke, en proza van Leopold Andrian en Gérard de Nerval.

De gedichtenbundel Slordig met geluk bevat zevenendertig gedichten in totaal.

Afdeling I bijvoorbeeld bevat gedichten met iemands dood als thema, zoals een gedicht over de overleden vader, twee keer een gedicht voor de eenzame uitvaart en een soort in memoriam van de dichter J. Slauerhoff. Vooral dat laatste vond ik zeer aangrijpend omdat ikzelf ook een grote boon voor deze dichter heb. Ook is er het gedicht ‘Bericht vanuit de Pels’, dat begint met de aanhef ‘Thomas!’ – een herdenkingsgedicht, zoals de opdracht aangeeft, op de betreurde schrijver Thomas Blondeau (1978-2013), die blijkbaar net als Wigman een stamgast van het bruine café De Pels in Amsterdams was. En inderdaad Thomas wilde geen verhalen meer drinken, hij viel uit de tijd. Vele gedichten zijn aan een persoonlijke ervaring gelinkt, maar de dichter maakt er tijdloze monumentjes van door ze zowel op stilistisch als taalkundig op hoog niveau te plaatsen.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.