Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

26-11-16

LUX-FILMPRIJS VOOR DUITS “KOMISCH” DRAMA

2894348648.jpg2016 LUX FILM PRIZE Winners FB-Adds_C.jpg

banner-vote-web_3.jpg


Europees Parlement

LUX-FILMPRIJS VOOR DUITS “KOMISCH” DRAMA

 

Straatsburg, EP, 23 november 2016 Lukas De Vos

 

 

De tiende Lux-filmprijs van het Europees Parlement is uitgereikt aan de Duits-Oostenrijks-Roemeense produktie Toni Erdmann van regisseuse Maren Ade. Die kreeg de voorkeur op het sociaal drama A Peine j'Ouvre les Yeux, een politiek psychologische film van Leyla Bouzid over de nadagen van de diktatuur in Tunesië, en de pakkende animatiefilm Ma Vie de Courgette van Claude Barras.

 

De Lux-prijs werd in het leven geroepen om de onafhankelijke Europese film een steun in de rug te geven. Die krijgt een kans van het Parlement om in alle 28 lidstaten vertoond te worden, met onderschriften in de eigen taal. De drie finalisten doen ook de ronde van talrijke festivals, als die van Karlovy Vary, Venetië en Berlijn. Ze worden van oktober tot december vertoond in de Lux Film Dagen.

 

Films die in aanmerking komen moeten gericht zijn op verdraagzaamheid, en de kulturele identiteit van de makers nastreven.Toni Erdmann is een parabel over de nefaste gevolgen van de globalisering. Een wat onhandige Duitse vader probeert het leven van zijn dochter, die een consultancy-bedrijf runt in Roemenië om er de olie-industrie te herstruktureren, opnieuw zin en diepgang te geven.

 

Europees kommissaris Antonio Tajani beklemtoonde in het begeleidende seminarie het belang van de Europese filmindustrie. “Met 3,3 % van het Europees BBP en 6,7 miljoen werknemers, is de sektor groter dan de scheikundige industrie of de vastgoedsektor”.

 

Het Europees Parlement investeert 400.000 euro in de promotie van de Europese films, geld dat komt van de kommunikatiebudgetten van de parlementsleden zelf. Het denkt er ernstig over ook ene publieksprijs op te zetten. Intussen is ook een garantiefonds van 220 miljoen euro opgezet om leningen die KMO's in de sektor willen steken te beveiligen. Dat moet helpen om de hoogkommerciële konkurrentie van Hollywood te stuiten.

 

Op de plechtigheid in Straatsburg waren de regisseur en producer Jonas Dornach zelf aanwezig. Maren Ade prees zich gelukkig dat ze kon leven in een land dat persvrijheid waarborgt en demokratisch debat toelaat. Dat was net de inzet van de Frans-Belgische tegenkandidaat A Peine j'Ouvre les Yeux, die verontrustende scenes bevat over hardhandige politie-ondervragingen tegen een popgroepje. Leyla Bouzid liet zich vervangen door haar medescenariste, omdat ze elk ogenblik kon bevallen. De animatiefilm pakt het leven en de zorgen aan van geplaatste kinderen en wezen, maar doet dat op een luchtige en zeer heldere wijze.

 

Eerdere winnaars van de Lux Filmprijs waren onder meer de gebroeders Dardenne (Le Silence de Lorna, 2008) en Felix van Groeningen (The Broken Circle Breakdown, 2013). Vorig jaar ging de prijs naar Mustang van Deniz Ergüven. Dat was een striemende kritiek op het verstikkend traditionalisme in het Turkse binnenland, waaraan vijf zussen zich trachten te ontworstelen.

 

 

15:13 Gepost in Films, gasten | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.