Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

04-12-16

Idioom van geluk Inge Boulonois

index (24).png


 

 

Idioom van geluk

Inge Boulonois

Uitgever: Kontrast

2016

ISBN 9789492411020

15,00

84 blz.

Idioom van geluk /

Zoek niet en je zult vinden. Vermijd gewoon/

het eeuwige slachtveld van beter weten. /

Lach grootspraak weg. Trap niet in de strik/

van woordentwist. Laat geen blik je ik/

aanknippen. Sta verstomd en wees volmaakt /

ontbabeld. Spits je oren voor de keel van vogels./

Toom de slang van je eigen tong in. Hoor/

de kat ontspannen spinnen en ga liggen /

in de hangmat van jezelf. Kijk om je heen./

Zie het idioom van alle windstreken:/

het telkens anders kaatsende licht - /Inge Boulonois (Alkmaar,1945) woont en werkt in Heerhugowaard. Ze volgde haar opleiding tot beeldend kunstenaar aan de Akademie voor Beeldende Kunst Arnhem. Later voltooide ze de studie kunstpsychologie aan de Universiteit van Nijmegen.

In 2000 stapte ze over op de dichtkunst. Ze won diverse poëzieprijzen in Nederland en Vlaanderen. Van juni 2011 tot eind december 2014 was ze Stadsdichter van Heerhugowaard. In 2015 verscheen haar bundel Lichte en bonte gedichten bij Uitgeverij Liverse. Als vaste medewerkster van MeanderKlassiekers analyseert ze gedichten. Elke week schrijft ze een actueel snelsonnet voor gedichten.nl

'Idioom van geluk' bestaat uit zeven reeksen hoofdzakelijk strofische gedichten. Sommige van die cycli gaan over respectievelijk kleuren, ruimte en bekende schilderijen als 'Early sunday morning' van Edward Hopper, waarmee haar beide passies passend samenvallen. Ook andere schilderijen zoals bijvoorbeeld Meisje met de parel van Johannes Vermeer of De zaaier van Vincent van Gogh weet ze heel mooi in een gedicht te vervatten. Inge Boulonois heeft een sterk visuele talent en dat spreidt ze volop ten toon in de cyclus 'Palet' waarin in elk gedicht een kleur centraal staat. De kleuren spatten van de bladzijden maar dat doet haar zeker niet stranden in sentimentaliteit integendeel ze weet zich ook heel goed in de realiteit te handhaven. Ze is een heel sterke observator en weet haar waarnemingen uiterst goed te verwoorden.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.