Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

27-12-16

De honderdjarige vriendschap Laurent Peleman

cms_visual_314968.jpg


 De honderdjarige vriendschap

Laurent Peleman

Uitgeverij Beefcake Publishing

ISBN 9789491144448

Taal Nederlands

Uitvoering Paperback

Aantal pagina's 120

De interesse voor het schoolgebeuren was helemaal

zoek waardoor Pe de ogen dichtkneep voor de

overtredingen van de schoolgaande jeugd, een zegen

voor een van de vijfdejaars, waarvan Pe wist dat hij

iedere middag een deel van het leeggoed uit de

colakratten van de school meegraaide naar het

rechtover gelegen grootwarenhuis om het daar te

verkopen en zich met de opbrengst volgoed

aanschafte…

Een Boek uitgeven in een omgeving van dalende

interesse voor het geschreven woord, hoe begin je

eraan? vraagt menig debutant zich af. Laurent Peleman is even gaan spitten in de lagere regionen van de top 20 en ontdekt dat slechts af en toe een niet-culinair meesterwerk erin slaagt om de lezers te laten sudderen en smelten door het presenteren van honderden pagina’s moord en doodslag, brute seks, marginaliteiten, abondant overgoten met een sausje op basis van pis en kak.

Een dergelijke prestatie neerzetten zou hem op

zijn minst verplichten tot het volgen van behoorlijk

wat saaie bijscholing op niveau, zonder enige garantie op succes… Bovendien vereist een bestseller ook nog dat je flink de promotietoer op moet, van streekgazet, populaire kranten tot praatprogramma’s.

Dat vindt hij absoluut onhaalbare kaart en dus wil hij die top 20-handel maar vergeten en daarom verzoent hij zich met het idee dat zijn eersteling heel waarschijnlijk recht-naar-de-Slegteliteratuur zal worden. Dat besef keldert zijn humeur echter absoluut niet en hij biedt de lezer dan ook galant het ietwat geflipte verhaal van Pe aan.

Laurent Peleman (1955) is licentiaat wetenschappen chemie en heeft een passie voor avontuurlijk reizen. Hij waagt zich ook geregeld aan het schrijven en met zijn chemisch bedrijvige handen bereidt hij een stevig middel tegen het saaie en kleurloze leven.

Pe woont in een vrij saai dorp waar vrienden maken niet zo moeilijk is, maar het resultaat ervan telkens weer tegenvalt, vooral omdat Pe een aparte kijk op de wereld heeft. Wanneer Pe Farida (Fa) ontmoet, is hij ervan overtuigd dat zij een vriendin voor het leven zal worden. Hun gemeenschappelijke interesse in reizen zou hiervoor garant moeten staan, denkt hij. Fa gaat niet in op zijn uitnodigingen om samen de wereld te verkennen. Haar vrije tijd is beperkt laat ze hem weten, maar in de vakantieperiodes haalt ze haar tekort wel in. Fa stuurt wel een bericht dat zij FB-vriendin wil worden. Pe, die de afkorting FB niet begrijpt, begint aan zijn duizend bedrijven waarin hij Fa's kwaliteiten verheerlijkt en tegelijk een portret schetst van de mensen in zijn omgeving. Wanneer Fa's vader sterft en Pe haar een ontroerend bericht stuurt, nodigt zij hem uit om samen naar Italië te gaan. De vliegangst van Pe gooit roet in het eten. Hij verliest de pedalen en met een fictieve Fa trekt hij alsnog op avontuur naar Rome en door Calabrië waar de berg letterlijk tot Pe komt. Bij zijn terugkeer heeft voor Fa het noodlot toegeslagen. Dan blijkt Pe net iets meer te betekenen dan een doordeweekse FB-vriend.

De Honderdjarige Vriendschap is heerlijke kolder met vele linguistische slippertjes, waarin toch ook een mooie hommage aan de echte vriendschap verweven zit. Een lekker vlot en ontspannend boek.

André Oyen

 

 

 

00:22 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.