Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

22-11-16

Gilles van der Loo Het jasje van Luis Martín

images (2).jpg


 

 

 

Gilles van der Loo

Het jasje van Luis Martín

Van Oorschot

 

ISBN 9789028261679a

18,99

 

BESTELLEN

.‘Wat heb jij nou aan?’Het leek erop dat Gijs even stilstond bij de omvang van Is-sa’s onwetendheid, bij de hoeveelheid werk die nog voor hem lag. Hij schudde zijn schouders en strekte zijn armen, waarbij de mouwen van het jasje tot halverwege zijn onderarmen op-trokken. Misschien was het hem iets te klein.‘Dit jasje,’ zei Gijs terwijl hij de sleutel van Zeppos aan zijn sleutelbos klikte en naar zijn fiets liep, ‘is van Luis Martín ge-weest.’

 

Gilles van der Loo (1973) publiceerde werk in het literair tijdschrift Tirade, en het verhaal David uit zijn debuut bundel Hier sneeuwt het nooit werd verfilmd voor VPRO´s Café de Liefde. In vijftien korte verhalen van meestal tussen de 10 en 20 pagina’s neemt de auteur de lezer in deze bundel mee door een universum van uiteenlopende locaties bevolkt door personages van diverse pluimages, in zeer verschillende sferen en toonzettingen. Ieder verhaal boeit en dat is zeker te danken aan de vaardige, subtiele en beeldende wijze,waarop de auteur met taal omgaat. Het jasje van Luis Martín Gilles van der Loos mag dan autobiografische getint zijn, de mooie taal en knappe stijl regeren ook in dit deels autobiografisch boek. In 2011 verdween zijn beste vriend. Na een maand van bijna landelijke zoektochten werd hij dood gevonden in het IJ.

In Het jasje van Luis Martín brengt Van der Loo een ode aan zijn overleden vriend. In romanvorm. Hij beschrijft het Amsterdamse horecaleven van de jaren

negentig, toen de twee vrienden elkaar leerden kennen achter de bar. Issa is een bedeesde, onzekere jongen uit de provincie en Gijs is zijn held. Gijs is vier jaar ouder, 'de beste barman van de stad' die alles onder controle heeft .

Een andere verhaallijn speelt zich in het heden af, als de vaderloos opgegroeide Issa zelf net vader is geworden en nauwelijks toekomt aan de verwerking van de dood van Gijs, tot grote frustratie van echtgenote Kim.

En ten slotte is er het fascinerende verhaal over Luis Martín Murillo, barman in het Madrid van de jaren zestig en de grote leermeester van Gijs. Luis Martín werd voor Gijs en Issa de personificatie van vakmanschap en mannelijkheid, de gedroomde vaderfiguur voor vaderloze jongens en tevens gedroomd ideaalbeeld voor aanstormende profkelners. Dat Issa grote bewondering heeft voor Gijs is vanaf de eerste pagina duidelijk en ook het waarom: Gijs is het schoolvoorbeeld van de onverstoorbare man die in elke situatie weet wat hij moet doen en dat ook zonder aarzelen doet, ook al is hij naar Issa's zin te zeer op zichzelf en te weinig mededeelzaam. Toch vindt Issa in hem het perfecte rolmodel.

Ze zijn dan ook onafscheidelijk zowel tijdens als na het werk, want na sluitingstijd leiden horeca-werkers hun eigen nachtelijk bestaan, meestal in de kroegen van anderen. De twee boezemvrienden mogen dan wel fervente womanizers zijn toch zweeft er ergens een licht homo-erotisch sfeertje tussen hen, dat ze wat nonchalant onderdrukken als ze op verzoek van twee zoenende vriendinnen, waarmee ze naar bed willen, mekaar ook tongzoenen.

Gilles van der Loo heeft met Het jasje van Luis Martín een heel mooi en sfeervol boek afgeleverd waarin de genegenheid en vriendschap die mensen voor mekaar kunnen voelen en waarvan ze hopen dat ze levenslang blijft bestaan, heel intiem wordt belicht. Het nostalgische karakter van het geheel blijft dan ook lang nazinderen.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.