Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

20-11-16

Dit is geen slaapkamer meer nu : gedichten Christophe Vekeman

index (26).png


http://www.avs.be/avsnews/dit-is-geen-slaapkamer-meer-nu

Dit is geen slaapkamer meer nu : gedichten

Christophe Vekeman

: De Arbeiderspers, 201660 p.ISBN9789029505161 (paperback)

'Een vrouw als zij':

'Ze was afkomstig uit een land uit het verre verleden/ Een land vol duisternis en mist en eigenaardigheden/ Ze schonk mij slijk en slootwater, en ik dronk het als wijn/ Het leven is overbodige luxe als het je niet lukt om gelukkig/ te zijn./

Christophe Vekeman (Temse, 30 december 1972) is schrijver, dichter en performer. Hij is een belangrijk vertegenwoordiger van zijn generatie in de Vlaamse letteren. Tot nog toe publiceerde hij verscheidene romans, een verhalenbundel, een essaybundel en een gedichtenbundel.

Vekeman is een veel gevraagde en gesmaakte gast op literaire podia in Vlaanderen en Nederland. Hij nam onder meer deel aan Saint-Amour, De Nachten, Zuiderzinnen, Geletterde Mensen, Nur Literatur, Lowlands,… In Nederland maakte hij deel uit van het Nightwriterscollectief, samen met onder andere de schrijvers Kluun, Tommy Wieringa, Ronald Giphart en Herman Koch.

Christophe Vekeman mag dan in de eerste plaats een gevierd romanschrijver zijn, in de loop der jaren heeft hij op talloze podia zijn publiek begeesterd en verblijd met originele en soms zwierige gedichten, waarvan de recentste zijn gebundeld in Dit is geen slaapkamer meer nu.

Na 'Señorita's' is dit zijn tweede dichtbundel. En de eerste die uitsluitend gedichten bevat. In Señorita's stonden ook korte prozastukken.

Ook in deze bundel is zijn voornaamste thema: de liefde en bij Christophe Vekeman kan je dat begrip heel lang rekken. Hij heeft een heel flamboyante stijl waarin zijn taalvirtuositeit ten volle tot leven komt. Alles is ook heel beeldend en dat maakt het lezen ook zo aangenaam. Ook de seksuele snaar weet hij heel treffend soms ontroerend, soms licht absurdistisch humoristisch te raken. Sommigen gedichten in deze bundel komen over als verhaaltjes andere weer als korte liefdesliefdesliedjes.De liefdesgedichten waaronder ook eentje ('Stadswandeling') met Gent als decor- worden afgewisseld met gedichten vol gedachten over het verlangen om iemand anders te zijn. Er zit, afwisseling, sfeer en ambiance in deze bundel.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.