Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

28-11-16

Een kleine moeite Hugo Blom

index (29).png


 

 

 

Een kleine moeite

Hugo Blom

ISBN 9789044532319 | Hardcover | 222 pagina's | Uitgeverij De Geus | september 2015

 

De vriendschappen die de jongens sloten, waren niet allemaal gespeend van emotie. Zeker, ze waren stuk voor stuk op hun hoede, ieder van hen had zo zijn redenen voor een levenslang wantrouwen in de ander.’

 

Hugo Blom (1968) werkt al bijna een kwarteeuw bij de VPRO Gids, de laatste acht jaar als hoofdredacteur. Deze omroepbode is vanouds een plek waar veel literatuur voorbijkomt, in de vorm van korte signalementen, en voornamelijk veel interviews. Met de roman Een kleine moeite maakte Blom zelf de eerste stap naar de kant van de literatoren. En hij werd meteen al één van de genomineerden voor de ANV Debutantenprijs.

Na de dood van zijn moeder wordt Samuel grootgebracht door zijn vader. Als hij in de puberteit komt, begint het steeds meer te botsen tussen vader en zoon. De vader brengt hem op twaalfjarige leeftijd naar een internaat. Dit is een keerpunt in Samuels leven; het zal zijn toekomst bepalen en hij is sterk op zichzelf gericht. Zelfs de plotse verdwijning van zijn vader lijkt weinig indruk te maken. Huyvestaete is een internaat van de buitencategorie. Kamers als balzalen en tafellinnen en kristallen glazen in de eetzaal. Op de aftastende vragen van een paar tafelgenoten geeft Samuel summier antwoord. Zijn pantser is niet te breken. Met gemak haalt hij zelfs de hoogste cijfers. Het maakt hem tot een zonderling, tot iemand die met afgunst wordt bezien, maar ook stiekem wordt bewonderd en door de meisjes – in de tienerjaren mijlen verder ontwikkeld dan de jongens – op handen gedragen.

Hij begint een succesvol eigen bedrijf en leidt aan de buitenkant een gelukkig leven, maar dat verandert als hij begint terug te denken aan het verleden.

 

De roman is in overzichtelijke hoofdstukken opgedeeld. De auteur weet de spanning in Een kleine moeite echt op te voeren, ook al lijkt alles vrij onderkoeld verteld. Zijn personages zijn uiterst sterk geschetst en weten te overtuigen. Het boek leest heel aangenaam ook al is hoofdpersonage, de ernstig afstandelijke Samuel, niet direct een knuffelbeer. Blom is een begenadigd verteller en een goede stilist twee dingen die niet altijd samen gaan.

Maar daardoor van dit boek dan ook een pageturner maken.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.