Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

06-12-16

Stortdroog Andrej Sen-Senkov

 

Stortdroog

Andrej Sen-Senkov

VertalerNina Targan Mouravi

Paperback / softback

52 pagina's

2016

Azul Press

Genesis. Rond het achtste hoofdstuk/noah plaatst op de ark stegosaurussen /

tyrannosaurussen plesiosaurussen brontosaurussen /

archaeopteryxen iguanodons diplodocussen triceratopsen/

ze zijn klein goedlachs/

passen er allemaal in/

gaan met z’n allen vredig varen/varen duurt lang/een sneeuwwitte pterodactylus/

vliegt de ark uit/

om met een groen twijgje in zijn bek terug te keren/

kennelijk is de kust van hollywood nabij/

kennelijk moest iedereen gek genoeg gered worden/

god die nog maar net het twijgje wist te grijpen/

piept als een speeltje tussen de tanden van een pup/Andrej Sen-Senkov (Andrej Senkov, Kansaj) studeerde medicijnen in Doesjanbe. Na de burgeroorlog in Tadzjikistan vestigde hij zich in Rusland. Als arts had hij meerdere specialismen, waaronder acupunctuur, en momenteel is hij werkzaam als echograaf. Ook Als dichter laat hij zich evenmin in een hokje stoppen. Naast traditionele bundels en voordrachten maakt hij graag gebruik van tekeningen en videobeelden. Sinds zijn debuut in 1992 vernieuwt hij zijn dichterlijke idioom voortdurend, waardoor hij reeds twee decennia lang de lieveling blijft van de jonge generatie en door behoudend publiek niet langer als ‘mode-dichter’ wordt bestempeld.

Dank zij vertaler Nina Targan Mouravi en een deskundig nawoord van Jan Barke kon ik tenvolle genieten van deze mooie tweetalige bundel.

De dichter Andrej Sen-Senkov brengt in Stortdroog een universele staalkaart van waarnemingen die zowel een grote kennis van actualteit, belezenheid, en sociaal engagement uitstralen.

In Andrej Sen-Senkov`s poëzie komen verwondering en eenvoud samen, maar dan wel een eenvoud die zowel de evidentie als de complexiteit van de werkelijkheid benadrukt.

Hij schetst heel herkenbare beelden die toch wel een enogzijds vreemde gloed bezitten en ook doordrenkt zijn in Russische melancholie.

Voor mij was het een eerste kennismaking met zijn werk en ik wil eerlijk bekennen dat Stortdroog een bundel is die ik regelmatig wil herlezen omdat er telkens iets opnieuw te ontdekken is.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.