Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

18-11-16

'I, Daniel Blake'

I-Daniel-Blake-2016-Ken-Loach-947-poster-450.475-poster-274x410.jpg


 


'I, Daniel Blake'
Sociaal drama. Regisseur: Ken Loach. Met: Dave Johns en Hailey Squires Speelduur: 100 minuten

Er waren geruchten dat Ken Loach die al vijftig jaar films maakt over hoe de kleine mens moet vechten om rechtop te blijven, zou stoppen met filmen. Maar gelukkig bleek dat fout. Integendeel zijn nieuwste prent blijkt andermal een geëngageerde prijzenpakker.
In I, Daniel Blake doet hij dan ook niets wat hij niet eerder gedaan heeft, integendeel als links activist levert hij na tien jaar na ‘The Wind That Shakes the Barley’ een ontnuchterende sociaal drama af dat hem opnieuw een verdiende gouden palm winnaar opleverde..
We volgen Daniel Blake, een vijftiger die de draad des levens terug probeert op te pikken na een licht hartinfarct. De dokters hebben ‘m nog niet arbeidsgeschikt verklaard, maar voor de bureaucratische dienst voor welzijn en gezondheid is Blake wel geschikt om te werken. Werkwillig is Blake zeker, maar tegen het doktersadvies ingaan kan ‘m zijn uitkering kosten.
In het Verenigd Koninkrijk bestaat er zoiets als een Employment and Support Allowance, een uitkering die financiële steun moet bieden aan mensen die moeilijk werk vinden omdat ze langdurig ziek of gehandicapt zijn. Hij moet eerst een Work Capability Assessment doorstaan, een test die bepaalt of hij überhaupt in aanmerking komt voor de uitkering. En in tegenstelling tot wat zijn eigen dokter benadrukt, acht die test hem wel degelijk ‘werkbekwaam’. Blake kan dat resultaat aanvechten, maar die optie vergt gigantisch veel tijd en gedoe, en intussen is hij verplicht om te solliciteren.
Loach legt de klemtoon op de ellendige bureaucratie die werkwilligen horen te ondergaan in Groot-Brittannië en die werkelijk Kafkaïaans is. Loach en Laverty verbinden Daniels verhaal aan dat van Katie, een alleenstaande moeder van twee kinderen die lang dakloos is geweest en nu 300 kilometer van haar vorige huis een sociale woning heeft gekregen. Ook zij moet zich onderwerpen aan vernederende situaties.
Loach maakt van de mensen die het systeem tot nummers heeft weggecijferd, weer mensen. Hij doet dat in een heel eenvoudige en even efficiënte beeldtaal en met acteurs die zeer authentieke vertolkingen neerzetten. Dave John is in z’n eerste echte titelrol werkelijk fenomenaal als de sympathieke Daniel Blake en samen met Haley Squires zet hij een ongelooflijk duo slachtoffers van een onmenselijk beleid neer. Ken Loach blijft strijdvaardig als immer maar in dit sociaal portret krijgen humor, warmte en tederheid een aparte plaats.
André Oyen

 

 

00:00 Gepost in DVD, Films | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.