Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

09-12-16

De galerijflat - Francesco Recami (La casa di ringhiera)

 

Recami.Galerijflat-Voorkant JPEG.jpg


 

 

http://epo.be/boekenportaal/boekinfo_boek.php?isbn=9789076270920Francesco Recami – De galerijflat Italiaanse thriller

Uitgave: paperback, 198 pagina's (exclusief index)

Uitgever: Serena Libri,  2016 Verdeling België EPO 

ISBN: 978 90 76270 92 0

NUR: 331; detective

Oorspronkelijke titel: La casa di ringhiera

Vertaald door: Rianne AartsOok de deur van het huis ernaast zat niet goed dicht, hij stond half open.

Het was behoorlijk donker in die kleine kamer, maar op een gegeven moment zag Enrico een compleet bezwete meneer, die een mevrouw zonder broek en zonder ondergoed in een grote donkere vuilniszak probeerde te stoppen.

De kleine uitgeverij Serena Libri geeft al jarenlang mooie Italaanse literaire - en misdaadromans uit. Annaserena Ferruzzi, een Italiaanse die al meer dan dertig jaar in Nederland woont, heeft de uitgeverij in 1997 opgericht.

Het doel van Serena Libri is de Nederlandse lezer kennis te laten maken met de Italiaanse literatuur van de jaren '50 tot nu. In het fonds vindt u romans en verhalen van de grote auteurs, maar ook van jonge veelbelovende debutanten.

Dank zij deze uitgeverij leerde ik grootheden zoals Alessandro Perissinotto, Leonardo Sciascia, Marco Lodoli en Alberto Cavanna en natuurlijk ookde onvolprezen thrillers van Andrea Camilleri met commissaris Montalbano in de hoofdrol. Nu laat Serena Libri ons kennismaken met schrijver Francesco Recami. In 2011 verscheen zijn boek La casa di ringhiera en dat is sindsdien een groot verkoopsucces in Italië. Francesco Recami (Florence, 1956) is begonnen als auteur van berggidsen en jongensboeken. Pas rond zijn vijftigste begon hij met het schrijven van romans, die met veel bewondering worden ontvangen en waarvoor hij o.a. de Premio Scrittoe Toscano krijgt. La casa di ringhiera ( vertaald in het Nederlands onder de titel De galerijflat) beleefde in Italië inmiddels zijn 17e druk.Het is een bijzondere roman waarin een aantal gebeurtenissen in een flatgebouw die eigenlijk niets met elkaar te maken hebben toch tot acties en handelingen aanzetten met grote gevolgen. Misverstanden en gebrek aan vertrouwen tussen de verschillende bewoners zetten een aantal zaken in gang die aanzet geven tot bijna noodlottige confrontaties. Zo worden we geconfronteerd met Amadeo Consonni die gek op zijn kleinzoon en op moordzaken is. Claudio Giorgi drinkt te veel en slaat zijn vrouw en kinderen. De Angelis is de hele dag bezig met zijn mooie Opel en zijn parkeerplaats. Erika draagt strakke truitjes en te korte rokjes, maakt veel ruzie en heeft veel luidruchtige seks met haar minnaar Antonio. Met z’n allen wonen ze in een vrij burgerlijke galerijflat in Milaan. Ook Enrico Consonni’s kleinzoon, waarvoor opa af en toe oppas is hoort bij het gezelschap. En dan gaat het mis. Temidden van misverstanden en geklungel ligt een lijk in een zak te wachten op vervoer. En op de parkeerplaats van De Angelis staan steeds andere auto’s. De galerijflat is een thriller met een heel originele invalshoek en plot. Eigenlijk is het ook een lezenswaardige sociale roman, met oog voor detail en in een prettige stijl, die een beetje doet denken aan Het Yacoubian van Alaa al Aswani. Francesco Recami weet op een zeer onderhoudende manier, een mooi verhaal te vertellen. Met een handjevol door het lot verbonden personages schept hij een hele wereld.

De gallerijflat brengt je Italiaanse, humor en spanning om ongeremd te genieten.

André Oyen

 

 

 

 

 

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.