Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

05-12-16

Ardèche Trotter

index (22).png


 

Ardèche

Trotter

Lannoo, 2016, 295 p.

 

De Ardèche is ontegenzeggelijk een van de ongerepste departementen van Frankrijk. De natuur is er nog bijna intact. De echte natuur. Niet de natuur die na de oerknal ontstond, waarvan de vorm werd bijgewerkt door het toeval, God de wereldse heersers of verwoestende elementen. Die natuur bestaat uit oerwouden of eindeloze woestijnen. Nee hier gaat het om de ware natuur. Een amalgaam, een evenwicht, een discrete band tussen de hemel, de eindeloze stroom der eeuwen en de mensheid.

 

Ardèche maakt deel uit van de regio Auvergne-Rhône-Alpes en wordt begrensd door de departementen Drôme, Vaucluse, Gard, Lozère, Haute-Loire, Loire en Isère en het dichtbijgelegen natuurreservaat en Nationaal Park de Cevennen.

 

De oppervlakte van Ardèche bedraagt 5528,64 km², waarvan 172.000 ha begroeid met bos (31%).

 

Bekendste rivieren zijn de Rhône, de Ardèche (rivier), de Chassezac en de Doux.

De beroemde bergengten van de Ardèche, paradijs voor kanoërs en kajakkers, de sfeervolle Ardèche dorpen waar de liefhebbers van oude gebouwen geheel aan hun trekken komen, de beroemde vulkanische locaties zoals mont Gerbier de Jonc, de waterval van Ray-Pic en de mont Mézenec, de wonderlijke wereld van de geheimzinnige grotten, de middeleeuwse kastelen die over de Rhône vallei waken, de ontelbare uitzichttorens voor prachtige vergezichten, en ook de vele markten waar lokale producenten hun smaakvolle producten uitstallen, maken van de Ardèche een streek die blijft verbazen en verrassen... Een populaire vakantiebestemming onder de natuurliefhebbers, bijzonder geschikt om te ontspannen en voor de beoefening van buitenactiviteiten met zijn ongerepte gebieden, waar vele meren en rivieren, en drie kuuroorden te vinden zijn!

In de serie reisgidsen van Trotter heeft uitgeverij Lannoo een vernieuwde versie van de gids over de Ardèche uitgebracht. De vorige versie verscheen vijf jaar geleden. Trotter vermeldt nu een attractie die er vijf jaar geleden nog niet was: de kopie van de Grotte Chauvet met zijn prehistorische muurschilderingen. De echte grot mag je niet in. Al die vochtige warmte van mensen zou een desastreus effect hebben. Maar talloze kunstenaars hebben even verderop de mooiste delen van de grot gekopieerd. Het resultaat daarvan mag je wel bekijken. Die truc is eerder uitgehaald bij Lascaux in de Dordogne.

Deze actuele 'Trotter'-reisgids opent met enkele veelgestelde vragen, een overzicht van wat je zeker niet mag missen, een overzichtskaart, een kort praktisch stukje (klimaat, nuttige adressen) en algemene informatie over mens, maatschappij, natuur en cultuur. Het is een departement zonder snelwegen en vrijwel geen enkel treinstation. De Loire ontspringt hier en het is rijk aan prehistorie en archeologie. De natuur is er nog bijna intact. Een streek bij uitstek geschikt voor wandeltochten. Het departement is in zeven regio’s verdeeld, gaande van Aubenas, over de Gorges de l'Ardèche, tot de vallei van de Doux. De aandacht gaat zowel naar steden en dorpen als naar de natuur. Bij elke reisbestemming eerst een algemene inleiding en een praktisch deeltje met nuttige adressen. Daarna een kader met informatie over slapen, eten en drinken, en een overzicht van de bezienswaardigheden. Hier en daar ook een plattegrond in kleur of zwart-wit. Met overzichtskaarten en legenda in het omslag. Met beknopt register. De gids heeft een overzichtelijke tweekleurendruk met een rustige, sobere vormgeving; in deze uitgave ook enkele kleurenfoto's. Een degelijke en interessante reisgids voor backpackers en andere reizigers.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.