Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

20-12-16

ANDREA CAMILLERI – NOLI ME TANGERE

9789076270913.jpg


 

http://www.epo.be/uitgeverij/boekinfo_boek.php?isbn=97890...

Noli me tangere

Andrea Camilleri (Italië)

Noli me tangere (2016)

Nederlandse vertaling: Els van der Pluijm Verdeling België EPO Uitgever: Serena Libri

200 pagina’s

Richtprijs: € 19,95Recensie Andrea Camilleri Noli me tangere

"Haar bijnaam was 'Noli me tangere'."

"Waarom?"

'Noli me tangere is de naam van een fresco Van Fra Angelico in de kerk van San Marco. Kent u het?'

 

Andrea Camilleri kende als schrijver zijn megadoorbraak met de reeks gialli (thrillers) met commissaris Salvo Montalbano in de hoofdrol - de eerste, De vorm van water, verscheen in 1994, toen Camilleri bijna 70 was - en sindsdien blijkt hij niet meer stuiten: inmiddels heeft de 91-jarige Camilleri een indrukwekkende lijst titels op zijn naam staan, waaronder vele deeltjes Montalbano, in Italië geheide sellers, maar ook ander werk, zoals een biografie van mede-Siciliaan Luigi Pirandello.

Noli me tangere is geen Montalbano-detective, er komt zelfs geen moord in voor, maar je zou deze korte roman toch een giallo kunnen noemen.

Laura Garaudo is een begaafde jonge vrouw, getrouwd met de beroemde schrijver Mattia Todini en houdt er verder ook nog wel minnaars op na. Ze schrijft zelf ook en vult haar leven daarnaast met kunst, toneel. Niet zo verwonderlijk want ze studeerde ook kunstgeschiedenis. Ze is gezond maar wordt soms overvallen door een neerslachtige bui, een ghibli – dan trekt ze zich enkele dagen terug in de slaapkamer. Na de laatste ghibli gaat ze naar hun zomerhuis in Gonfalone. En dan verdwijnt ze spoorloos tot grote paniek van haar echtgenoot. Inspecteur Maurizi wordt ingeschakeld. Maar die betwijfelt of er wel sprake is van een misdrijf. De inspecteur kijkt wat brieven en documenten van haar door, die hem aan het denken zetten. Laura laat subtiele aanwijzingen na over de route die ze volgt en de bedoelingen die ze met haar leven heeft, aanwijzingen die alleen Maurizi op de juiste waarde weet te schatten. Camilleri belicht - heel pirandellesk - Laura steeds weer vanuit een ander personage dat haar goed heeft gekend (haar echtgenoot, een vriendin, de hoogleraar bij wie ze studeerde), zonder dat we al te dicht bij haar zelf in de buurt komen en haar handelswijze echt kunnen doorgronden.

Noli me tangere is aangenaam vakwerk is een schitterend portret van een bijzondere vrouw en haar keuzes die ze maakt. Het is een mix van dialogen, verschillende documenten, brieven en emails die de roman extra diepgang en overtuigingskracht geven. Ondanks deze moderne vorm leest de kleine roman gemakkelijk weg. Dat Andrea Camilleri ook toneelregisseur is, kun je herkennen aan de kracht van de dialogen. De auteur weet je vanaf het eerste moment de roman in te trekken. Noli me tangere is een buitengewone en boeiende leeservaring.

André Oyen

 

 

 

21:35 Gepost in BOEKEN, thriller | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.